2018. szeptember 16., vasárnap

Almás morzsás túrótorta

Ha meglátogatjuk a Németországban élő barátainkat, mindig egy kisebb túrószállítmánnyal érkezünk hozzájuk, mert a gyerekek imádják és nagyon hiányolják a hazai túróval készült csuszát. Ehhez a Käsekuchenhez bevásárolva viszont arra gondoltam, most igazán örülnék egy kiló, krémes, német túrónak. Végül egy kis passzírozással és mascarponéval sikerült a kívánt állagot elérnem és igazi őszi hangulatú, ropogós morzsás uzsonnasüteményt készítenem.


Hozzávalók, 24cm-es tortaformához
A tésztához
375g liszt (120g sima, 255g tk búza)
6g sütőpor
175g hideg vaj
1 tojás
100g nyírfacukor, fele házi vaníliás

A töltelékhez
700g túró
250g mascarpone
3 tojás
160g cukornak megfelelő édesítő, nálam 40g negyedannyi ugyanannyi
fél kezeletlen citrom héja
40g vaníliás krémpor

700g savanykás alma

kevés citromlé

vaj és liszt a forma előkészítéséhez


Az almákat meghámoztam, félbe vágtam, karalábévájóval a magházakat kiszedtem, majd negyedeltem és citromos hideg vízben félretettem.
A tortaformát kevés olvasztott vajjal kikentem és liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. 
A liszteket, sütőport, citromhéjat egy nagyobb keverőtálba tettem, a vajjal elmorzsoltam, hozzáadtam a kissé felvert tojást - így szép elegyet képez, és nem lesznek sárga csomók benne - , nyírfacukrot és összedolgoztam. Nem szabad összegyúrni, nagyon fontos, hogy maradjon morzsás állagú. Hűtőbe tettem.


A túrót sűrű szitán átpasszíroztam és a töltelék több komponensével simára kevertem. 
A morzsa kétharmadát belenyomkodtam a formába úgy, hogy körülbelül 2,5cm-es pereme legyen. Rátettem a töltelék felét, habkártyával elsimítottam és körben beleraktam a lecsepegtetett szárazra törölt almákat. A torta közepére ne tegyünk almát, hogy könnyű legyen szépen felszeletelni. Rásimítottam a maradék túrókrémet, majd egyenletesen rászórtam a félretett, harmad morzsát. 
Sütőbe tettem és 60 perc alatt megsütöttem. A sütési idő második felében, ha a morzsa nagyon pirul, praktikus alufóliával letakarni. 
A torta akkor szeletelhető szépen, ha jól áthűlt, így érdemes pár órát hűtőben pihentetni.  


Tipp: Az almát körtére, meggyre, nektarinra cserélhetjük. Készíthetjük gyümölcsmentesen is!

A recept amit átalakítottam a Madame Cuisine blogon található és ide kattintva érhető el!