2018. október 3., szerda

Diós morzsás brokkoli gratin

Pár napja brokkolis pitét készítettem, de nem szerettem volna a zöldség másik felét a hűtőben sorsára hagyni, sem lefagyasztani. Így született az ötlet, hogy sült csirkecombok mellé csőbe húzom a brokkolit. Recepteket keresgélve egy vegán blogon akadtam erre a verzióra, amiből leginkább a gratinre szórt diós morzsa ragadta meg a figyelmemet. Ezt a receptet átgondolva készült ez a sajtos, besameles verzió, ropogós szórással.


Hozzávalók
300g brokkoli
1 mokkás kanál szódabikarbóna
150g csiperke (elhagyható)
kevés vaj

A besamelhez
30g tk. búzaliszt
30g vaj
200ml tej
200ml tejszín
120g reszelt cheddar

frissen őrült bors
szerecsendió

A diós morzsához
50g durvára vágott dió
30g tk. durvára darált zsemlemorzsa
30g olíva olaj


A megtisztított, szeletelt gombát kevés, felforrósított vajon pirosra sütöttem. Ügyeljünk rá, hogy csak annyit tegyünk a serpenyőbe, ami egy sorban elfér, mert így lehet szép pirosra sütni. Tálba szedtem és félretettem.
A brokkolit rózsáira szedtem, alaposan megmostam. Ha zsenge a szára, azt is hozzá lehet karikázni. Több kisebb részletben, forrásban lévő, sós, szódabikarbónás vízbe dobtam és 4 percig blansíroztam. A forró vízből kivéve azonnal jéghideg vízbe tettem. Ezzel a módszerrel és a szódabikarbónával szépen megőrizhető a zöldség színe. Amikor az összes brokkoli elkészült alaposan lecsepegtettem és a sütőtálba terítettem. Rászórtam a gombát.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Elkészítettem a besamelt. A vajat egy tapadásmentes edényben megolvasztottam, beleszórtam a lisztet, megpirítottam, majd a tejet és tejszínt több részletben hozzáadva sűrűre főztem. Fűszereztem és hozzáadtam a reszelt sajtot. Ráöntöttem a brokkolira.
A zsemlemorzsát, durvára vágott diót összekevertem az olajjal, majd egyenletesen a rászórtam az besamales zöldségekre. Alufóliával letakarva sütőbe tettem, majd 10 perc után a fóliát levéve, még negyed órát sütöttem.
Sörben sült csirkecombokkal (a receptet lásd ide kattintva) és bulgurral tálaltam. 


Tipp: ha nincs maradék, durvábbra darálható száraz kenyerünk, készíthetjük finom zsemlemorzsával is, de a durvább morzsa még ropogósabbá teszi.
Cheddar helyett használhatunk más, karakteresebb kék sajtot is. 
Az alapötlet itt található.