2018. október 27., szombat

Török pizza


Évek óta szunnyadó tervet váltottam valóra tegnap, végre sütöttem pizzát, törökösen! Hosszas előtanulmányokat folytatva rá kellett jönnöm, hogy ennek a papucs alakúra formázott töltött lepénynek is, mint oly sok minden másnak, kismillió változata létezik. Az igazán autentikus verzió bárányból készül, fűszerezése sokféle lehet, használnak hozzá kakukkfüvet, tört koriandermagot, római köményt és juhsajttal sütik. Ebből a kavalkádból én most kimaradtam és egy teljesen egyszerű tölteléket készítettem, amiben a paradicsom és a fokhagyma dominál.    


Hozzávalók, 6-8 darabhoz
A tésztához
400g liszt (120g sima, 280g tk. búza)
20g friss élesztő
30g olíva olaj
100ml langyos tej (vízre cserélhető)
100-120ml langyos víz
1 teáskanál só

A töltelékhez
400g darált hús, nálam sertés marha vegyesen
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
1 nagy lecsópaprika
400g paradicsomlében eltett darabolt paradicsom, szezonban friss
1 kis csokor petrezselyem
olaj

chili pehely, elhagyható
frissen őrölt bors

100g mozzarella
50g trappista


Elkészítettem a tölteléket. A finomra vágott hagymát, lecsópaprikát kevés olajon megfonnyasztottam, majd rátettem a húst. Mikor a hús pirulni kezdett, hozzáadtam a zúzott fokhagymát. Felöntöttem a paradicsommal, sóztam, borsoztam, beletettem a finomra vágott petrezselymet és megfőztem. A ragu akkor jó, ha sűrű, de nem száraz. Amikor elkészült, hűvös helyre tettem kihűlni. A trappistát lereszeltem, a mozzarellát elmorzsoltam.


A tészta hozzávalóiból lágy, selymes tésztát gyúrtam. A megadott folyadékmennyiség irányadó, lisztfüggő. A szépen kidolgozott tésztát lefedve félretettem és egy órán át pihentettem. 
Amikor megkelt, 6 egyenlő részre osztottam. Ha kisebb papucsokat szeretnénk, készíthetünk 8 darabot is. A tésztadarabokat kigömbölyítettem és pár percet pihentettem.

Előkészítettem két nagy tepsit, papírral. A tésztát lisztezett nyújtótáblán oválisra nyújtottam, körülbelül 25cm hosszúra és 20cm szélesre.

A tészta szélétől 2 cm távolságra éles, hegyes késsel, a tészta ívének vonalát követve végigvágtam  mindkét oldalon. Vigyázzunk a vágások a csúcsoknál ne érjenek össze, mert ezek adják majd a papucs "orrát", ropogós csücskét.


A két tésztaszélt az ellentétes oldalra átfordítottam.




Majd a vágásokat óvatosan összenyomkodtam, úgy, hogy a tésztaszélek álljanak, azaz egy peremet képezzenek. 


Az így megformázott tésztát a sütőlemezre tettem, ezután került bele a töltelék hatoda. Ügyeljünk rá, hogy a hús mindenképpen hideg legyen! Nekem 3 darab fért el egymás mellett, szellősen. Hagyjunk teret közöttünk, kár érte, ha gondosan formázott pizzák összesülnek.  



20 percet kelesztettem, miközben a sütőt 200 fokra előmelegítettem. A megkelt lepényeket megszórtam a mozzarellával és a trappistával. Sütőbe toltam és aranybarnára sütöttem. 
Míg az első adag pihent, addig elkészítettem a maradék három papucsot is. 

Tipp: készíthetjük húsmentesen is. Fonnyasztott fokhagymás spenóttal, fetával, juhtúróval.