2018. november 25., vasárnap

Almás linzer szelet

Ropogós, vajas linzer rétegek között megbúvó, kellemesen fahéjas, krémes almatöltelék. Azt hiszem nem is kell nagyobb hírverés ennek a két receptből harmadikat süteménynek (a tészta ide, a töltelék pedig ide kattintva elérhető). Egy dolog fontos, szánjuk rá a vajat, mert semmi mással nem lesz ilyen finom!


Hozzávalók, 13x36cm-es formához
A tésztához
300g liszt (100g sima, 200g tk. búza)
150g hideg vaj
60g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő
fél kezeletlen citrom héja
1 L-es tojás
1-2 evőkanál tejszín, ha szükséges

A töltelékhez
800g alma
fél citrom leve
35g vaj
200ml víz
30g vaníliás pudingpor
negyedannyi ugyanannyi, ízlés szerint
fahéj, ízlés szerint

nyírfaporcukor a tálaláshoz, elhagyható


A tészta hozzávalóiból linzert gyúrtam. A hideg, felkockázott vajat elmorzsoltam a lisztekkel, praktikus késes aprítót segítségül hívni. Hozzáadtam a negyedannyit, citromhéjat, a tojást - amit előzetesen felvertem és egy evőkanálnyit félretettem a kenéshez - és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Ha szükséges adjunk hozzá tejszínt. (A linzertészta készítés aranyszabályairól, a tésztahibák javításáról ide kattintva olvashatsz.) A tésztát műanyag dobozban, lefedve hűtőbe tettem.

Az almát meghámoztam és apró kockákra vágtam és citromlével meglocsoltam. Egy tapadásmentes edényben megolvasztottam a vajat és félpuhára pároltam az almát rajta. Közben a krémport kevés vízzel elkevertem, a maradék vizet felforraltam, majd a vizes krémporral besűrítettem. Ezt az alapot hozzáforgattam az almához és negyedannyival, fahéjjal ízesítettem. Hűvös helyre tettem kihűlni.


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tészta kétharmadát lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam, kibéleltem vele a formát, leszéleztem és hűtőbe tettem. 
A harmad tésztát szintén kinyújtottam, és különböző szélességű csíkokra vágtam. A kihűlt tölteléket belesimítottam a formába, majd a tésztacsíkokkal ferdén befedtem. A rácsot a félretett, felvert tojással lekentem. A maradék tésztából vékony szegélyt vágtam és körben a sütemény szélére tettem, majd ezt is lekentem. Sütőbe tettem és 50 perc alatt megsütöttem. 
Amikor kihűlt, vékonyan meghintettem nyírfaporcukorral.


Tipp: ez a mennyiség egy 25cm-es kerek piteformához elegendő. Alma helyett használhatunk meggyet.