2019. január 11., péntek

Ropogós szezámos keksz

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de az édes karácsony után én kifejezetten vágyom a sós süteményekre. Ez hívta életre ezt  a fantasztikusan ropogós kekszet, ami tejföllel, sajttal, de akár gyümölcsökkel is praktikus kis étkezés vagy akár remek vendégváró is lehet.


Hozzávalók
A tésztához
200g tk. búzaliszt
125g hideg vaj
100g cheddar sajt (vörös, fehér vegyesen), vagy más kemény sajt
60ml tejszín
1 tojás sárgája
1 csapott teáskanál só, figyelembe véve, hogy a sajtok

30g szezámmag
15g szemes mák

A kenéshez
1 tojás fehérje
szezámmag



A tésztához használandó szezámmagot és mákot száraz serpenyőbe tettem és kicsit megpirítottam. Amikor kihűlt, a hideg vajat kis kocákra vágtam és a liszttel elmorzsoltam. Legegyszerűbb késes aprítóval. Hozzáadtam a finomra reszelt sajtot, tejszínt, tojássárgát, sót, magokat és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Körülbelül 2x7cm-es téglatestet formáztam belőle és fóliába csavarva hűtőbe tettem. Egy éjszakán át pihentettem.



Másnap a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A hasáb külsejét tojásfehérjével megkentem és szezámba forgattam. 4-5mm-es lapokra vágtam, papíros sütőlemezre tettem és aranybarnára sütöttem. Kihűlve jól záródó dobozba szedtem.


Tipp: tehetjük mélyhűtőbe is, nem szükséges kifagyasztani, a lényeg, hogy a vaj megdermedjen és szeletelhető legyen. Készíthetünk nagyobb mennyiséget is, a nyers tészta lefagyasztva eltartható és gyorsan kisüthető.