2019. január 19., szombat

Füstölt lazacos spenótos quiche

A szokásos,  péntek esti lazulós meleg vacsora főszereplője ezúttal a spenót és a füstölt lazac. Nem vitatom, ez utóbbi nem olcsó alapanyag, de a recept is példázza, hogy hogyan lehet kevésből kiadós fogást készíteni és lenyűgözni vele családot, barátokat! 
Nézzétek el nekem, szeletről ezúttal nem készült fotó, mert kivételesen győzött a türelmetlenség és leültem enni..


Hozzávalók, 25cm-es kivehető aljú piteformához
A tésztához
200g liszt (60g sima, 140g tk. búza)
100g hideg vaj
1 tojás sárgája
1 csapott teáskanál sütőpor
1 csapott teáskanál só
1 evőkanál tejföl

A töltelékhez
400g mirelit, leveles spenót
1 gerezd fokhagyma
kevés olaj
100g füstölt lazac
100g mozzarella

200ml habtejszín
3 tojás
frissen őrölt bors



Elkészítettem a tésztát. A vajat elmorzsoltam a lisztekkel, legpraktikusabb ezt késes aprítóval tenni. Keverőtábla tettem és a tészta többi komponensét hozzáadva összegyúrtam. Dolgozzunk gyorsan, hogy a kezünk melegét a tészta ne vegye át. Lefedve hűtőbe tettem és egy órát pihentettem.

Míg a tészta pihent, egy serpenyőben kevés olajat melegítettem és rátettem a spenótot. Folyamatosan kevergettem, míg fel nem olvadt és a víz el nem párolgott belőle. Közben belezúztam a fokhagymát. Mikor elkészült hűvös helyre tettem hűlni.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem, majd a tésztát lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam és kibéleltem vele a formát. Villával megszurkáltam. Sütőpapírt terítettem bele, ráöntöttem a vakon sütéshez* használt rizsemet és 15 percig sütöttem. Közben a tejszínt a tojásokkal, borssal alaposan elkevertem. A sózással legyünk óvatosak, hisz a lazac sós.
Az elősütött tésztára rétegeztem a spenótot és az összetépkedett lazacot. Ráöntöttem a tejszínes keveréket, végül rámorzsoltam a mozzarellát. Visszatettem a sütőbe és 35 perc alatt megsütöttem. 


* Mivel mindig megkérdezi valaki... A vakon sütés nem egy felesleges hókuszpókusz, nem is bekötött szemmel ügyeskedés, hanem omlós tészták elősütése, amihez sütőpapír és valamilyen nehezék szükségeltetik. Lehet ez rizs, bab, meggymag bármi ami kéznél van.
A formába igazított, megszurkált tésztára sütőpapírt teszünk, egyenletesen elterítjük rajta a súlyt, és a receptben megadottak szerint sütjük. Ha elkészült, a magok a sütőpapírral könnyedén kiemelhetők. Ezt a "tölteléket" el lehet tenni és többször használni.
És hogy erre az egészre miért van szükség? Az elősütéssel megakadályozhatjuk, hogy a  tészta nyers "szalonnás" legyen, a tölteléktől elázzon. Megszurkálni, súlyt helyezni rá pedig azért hasznos, hogy ne púposodjon fel.