2017. november 1., szerda

Csokis kókuszos rózsa

Régóta kacérkodtam ezzel a csinos, ám kissé munkaigényes formázási móddal. Ma rászántam az időt és egy korábbi Bounty kuglóf receptemet alapul véve (lásd ide kattintva), elkészítettem ezeket a csokis, kókuszkrémes rózsákat. Azt hiszem megérte a fáradtságot...



Hozzávalók, 12 darabhoz, muffinformában
550g liszt (150g rétes liszt, 400g teljes kiőrlésű búza)
20g friss élesztő
150ml tejszín
130ml víz
3 tojás sárgája
60g olvasztott vaj
60g cukornak megfelelő édesítő
fél kezeletlen citrom héja
csipet só
vaj és liszt a forma előkészítéshez
(a tojásból egy keveset félretettem a kenéshez)

A csokoládés töltelékhez
100g 81%-os étcsokoládé
75g vaj
50g cukornak megfelelő édesítő
20g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tojás

A kókuszos töltelékhez
70g kókuszreszelék
50g vaj
40g cukornak megfelelő édesítő
1 tojás


A tészta hozzávalóit dagasztógép üstjébe mértem és puha, könnyen nyújtható tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és 40 percig pihentettem.


Közben elkészítettem a töltelékeket. A csokoládét fém tálkába tördeltem, hozzáadtam a vajat, a cukorpótlót és vízgőz felett megolvasztottam. Hűlni hagytam, majd belekevertem a lisztet és a tojást.
A kókusztöltelékhez - szintén vízgőz felett -, megolvasztottam a vajat, édesítőt, belekevertem a kókuszt és a tojást. A muffinformát vékonyan kivajaztam, liszteztem.
 
 
A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztottam, és kigömbölyítés után rúddá sodortam, hogy könnyebb legyen felosztani. Tíz percet pihentettem, majd a tésztadarabot 3 részre vágtam. Tenyérnyi lappá nyújtottam, kettőt csokikrémmel, egyet kókusszal megkentem.
 
 
Félbe, majd negyedbe hajtottam a tésztákat, egymásra helyeztem őket, majd felcsavartam.


Ezután a formába állítottam a rózsákat.


Miután végeztem a formázással bekapcsoltam a sütőt. A tésztát addig kelesztettem, míg a sütő 180 fokos nem lett, ez körülbelül 20 perc.
Ekkor a rózsákat vékonyan lekentem felvert tojással és sütőbe tettem. 25 perc alatt aranybarnára sütöttem, majd rácsra tettem kihűlni. 


Tipp: munka közben, ha a csoki megdermedne állítsuk vízgőzre és kicsit melegítsük fel. Készíthetjük csak csokis töltelékkel, akkor növeljük meg a harmadával a töltelék mennyiségét.