2016. július 8., péntek

Mogyorós csokis jégkrém

Azt hiszem nem kell hosszasan taglalnom ennek a mogyorós csokifagyinak a pozitív tulajdonságait, inkább arra biztatok mindenkit, hogy azonnal lásson hozzá, mert eszméletlen finom!


Hozzávalók, 6 db 80ml-es formához
450ml tejszín
3 tojás sárgája
75g keserű, legalább 70%-os csokoládé
40g nyírfacukor

A bevonáshoz
100g keserű csokoládé
30g étolaj
30g pörkölt mogyoró


Egy tapadásmentes lábasban egyneművé kevertem a tojássárgákat, a nyírfacukrot és a tejszínt. Lassú tűzön, habverővel folyamatosan keverve sűrűre főztem. Ez a forrás előtti pillanat, amikor az alap már fed, vékony réteget képez egy fakanálon. Ezután belekevertem az apróra tördelt csokoládét, majd kihűtöttem a masszát. A legjobb 6-8 órát, egy éjszakát hűtőben tartani.


A hideg alapot a formákba öntöttem és mélyhűtőbe tettem. Bő 1 óra múlva beleszúrtam a pálcikákat, mert  ekkor már hideg annyira, hogy nem süllyednek bele. Természetesen használhatjuk a készletünk műanyag spatuláját is. 
Amikor a jégkrém átfagyott a mogyorót egy serpenyőben megpörköltem, papírtörlőre borítottam, ledörzsöltem a héját és durvára vágtam.
A csokoládét egy akkora bögrébe tördeltem, amibe a fagyi belefér és vízgőzben felolvasztottam. 
A mélyhűtőbe tettem egy tálcát sütőpapírral. Egy nagyobb tálba forró vizet engedtem és egy pillanatra beleállítottam a jégkrémes formát. Kiemeltem a jégkrémeket és a hideg tálcára tettem.
A megolvadt csokoládét alaposan elkevertem az olajjal, majd a fagyikat egyesével kimártottam és azonnal megszórtam mogyoróval, majd  fogyasztásig visszatettem a mélyhűtőbe a papíros tálcára.


Tipp: ha nem szeretnénk a jégkrémet kimártani, keverjük vele a pörkölt mogyorót, vagy más pörkölt olajos magot. Ízesíthetjük rummal, vagy más alkohollal is.