2021. február 17., szerda

Darálós keksz

Azt hiszem, nem kell nagy felvezető szöveg ennek a keksznek, hisz mindenki ismeri, igazi retró süti. A húsdarálóra applikálandó formázó ma is kapható minden konyhafelszerelés boltban. Húsdaráló hiányában formázzunk a tésztából rudakat, és fagyosan szeleteljünk belőle korongokat.
Az én családomban a Horváth Ilona Szakácskönyben lévő verzió futott, úgyhogy azt alakítottam át.  Gyerekkoromban Édesanyám mindig megforgatta a kekszeket porcukorban, de szerintem szórás nélkül is tökéletes, sőt mára annyira nem ízlik a túl édes, kevesebb édesítővel is megteszi.

 

Hozzávalók

350g liszt (100g sima, 250g tk. búza)
10g sütőpor
125g puha vaj
100g cukornak megfelelő édesítő, édes szájúaknak 120g
2 tojás
1 tetézett mokkáskanál vaníliaőrlemény
20g kakaópor

A tésztát érdemes a tervezett sütés előtti napon, de legalább 4-5 órával korábban elkészíteni, hogy alaposan áthűljön. Lágy tésztával nehéz dolgozni és nem lesz szép a kekszek rajzolata. 
A puha vajat habosra kevertem az édesítővel, egyesével  hozzáadtam a tojásokat, majd összegyúrtam a sütőporos liszttel és vaníliával. A tészta harmadába belegyúrtam a kakaóport. A két tésztadarabot zárható dobozban hűtőbe tettem.

 
Másnap előkészítettem két papíros sütőlemezt és a sütőt 180 fokra melegítettem. A húsdarálóra tettem a kekszmintázót és megformáztam a kekszeket, falatnyi, körülbelül 5 cm-es rudakra vágva a tésztát. Tepsire sorakoztattam őket, és 12 perc alatt megsütöttem. Frissen ropogós, zárt dobozba téve megpuhul. Sokáig eláll.

Tipp: vanília helyett ízesíthetjük citromhéjjal, fahéjjal, kardamommal, mézes fűszerkeverékkel. Megforgathatjuk por édesítőben, márthatjuk a végét csokoládéba. 

Forrás: Horváth Ilona Szakácskönyv

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!