2015. július 12., vasárnap

Feketeribizke fagylalt

Több érv szól a házi fagylaltkészítés ellen és mellett. Az otthon készített fagyi soha nem lesz olyan selymes, olvadó, mint a készen vásárolt társai. Tény, hogy emulgálószerek, adalékanyagok híján kristályosra fagy. Ellenben nem tartalmaz semmiféle műanyagot. Ízlés szerint variálható és ami a legfontosabb, édesíthető. Tudom, nem én vagyok az egyetlen, akinek egy-két gombóc maltitos, inulinos fagylalt kellemetlen perceket és "soha többé!" fogadkozást hozott. Így, mint oly sok minden másban, fagyi ügyben is marad a magad uram! Próbáljátok ki, mert megéri a fáradtságot! Nekem most a feketeribizlire esett a választásom, de ez a citromos alap más gyümölccsel vagy akár önmagában is megállja a helyét!


Hozzávalók
300ml habtejszín
200ml tej
60g nyírfacukor
1 kezeletlen citrom héja
1 citrom leve, szűrve
80g feketeribizli

A tejszínt és a tejet alaposan elkevertem a nyírfacukorral.  Mikor feloldódott a cukor, hozzáadtam a citrom héját és a levét. Érdemes több részletben, kóstolgatva belekeverni a citromlét, hogy kellemesen savanykás legyen.
Az alapot egy fedeles műanyag dobozba tettem és fél óránként botmixerrel alaposan elkevertem. Ezt a műveletet addig ismételtem, míg a fagylalt kellő szilárdságú nem lett. Ekkor a feketeribizlit megmostam, alaposan lecsepegtettem, majd egyik felét összeturmixoltam. Pár mozdulattal belekevertem a fagyiba, mert azt szerettem volna, hogy márványos maradjon, ne legyen egynemű. Ezek után még egy fél órát pihentettem, majd fagylaltos kanállal kelyhekbe adagoltam. Ez a mennyiség körülbelül 12 darab, 50g-os gombócra elegendő.
Akinek van fagylaltgépe, természetesen azzal is készítheti, figyelembe véve a gép kapacitását.