2021. augusztus 1., vasárnap

Financier bogyós gyümölcsökkel

Legnagyobb örömünkre idén szép termést hoz a tüskétlen szeder bokrocskánk. Bár a termés gyakran be sem ér a házba, ma rezerváltam pár szemet ehhez süteményhez. Mióta kipróbáltam és beleszerettem a barna vajas sütikbe, tervezem, hogy készítek egy adagot ezekből a pazar financierekből. 
Szeder helyett tehetünk rá más bogyós gyümölcsöket, de akár megfelelő méretűre vágott nektarint is. 
Ha nincs mini sütőformánk, használjunk normál méretű muffintepsit, de egyben is megsüthetjük és téglatestekre szeletelhetjük a süteményt. 

 
Hozzávalók, 24+6 mini, vagy 10 db nagy muffinformához
125g vaj 
60g tk. búzaliszt
60g őrölt mandula 
1 teáskanál sütőpor
90g cukornak megfelelő édesítő porítva
120g tojásfehérje, kb. 4 tojás fehérje
kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez
szeder, málna, áfonya
 

 
A vajat egy tapadásmentes lábasban tettem és barna vajat készítettem. (Lásd ide kattintva.)  Félretettem hűlni. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a formát vékonyan vajaztam, liszteztem. A lisztet, mandulát, sütőport, por édesítőt egy tálba mértem és alaposan elkevertem.
 
 
A fehérjét egy nagyobb tálban laza habbá vertem, majd több részletben beleszitáltam és kevertem a lisztes keveréket. Végül hozzáadtam a barna vajat. A masszát a formába töltöttem úgy, hogy 3/4-ig érjen egy-egy adag. Mindegyik tetejére egy szem málnát, szedret vagy három áfonyát tettem. Sütőbe toltam és 17 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. A kész sütiket rácsra szedtem kihűlni. Mikor a forma kihűlt, megsütöttem a maradék tésztát is. 

Inspiráció:  Pardon your French blog. 
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!