2016. szeptember 17., szombat

Sós vajas kalács

Bár a franciák bagettnek nevezik ezt a péksüteményt, engem mégis inkább egy puha, foszlós sós kalácsra emlékeztet. Ha unjuk a kenyeret, sajttal, sonkával remek szendvicsalap vagy savanykás lekvárhoz való lehet.  


Hozzávalók
A tésztához
400g liszt (120g BL80 kenyérliszt, 280g tk. búzaliszt)
100ml tejszín
140ml víz
1 nagy tojás
25g puha vaj
20g  friss élesztő
1 teáskanál só

70g puha vaj
2 evőkanál tej
szezám, nigella mag (elhagyható)


A tészta hozzávalóiból lágy, selymes tésztát dagasztottam, majd kelesztőtálban, lefedve 45 percet kelesztettem.
A megkelt tésztát 4mm vékony téglalapra nyújtottam, és a vaj felével megkentem. Duplán hajtottam, azaz a tésztát 4 részre osztottam, két oldalát jobbról-balról középre behajtottam, majd "becsuktam" mint egy könyvet. (A dupla hajtásról fázisfotó ebben a bejegyzésben található.)
Tálcára helyeztem, fóliával letakartam és hűtőbe tettem, míg a vaj megdermedt. Ehhez körülbelül 15 percre volt szükség. Ezután a tésztát két egyenlő részre vágtam. Az egyik darabot 4mm vékony téglalapra nyújtottam, a vaj felével megkentem, majd felcsavartam, mint a bejglit. Papíros sütőlemezre tettem. A másik tésztadarabbal megismételtem ugyanezt. Éles késsel mind a két rudat, körülbelül 15mm mélyen 4-4 helyen bevágtam. A vágások mentén szépen kirajzolódtak a tésztarétegek.


Bő fél óráig kelesztettem a kalácsokat, miközben a sütőt 180 fokra előmelegítettem és gőzösítettem (az erre a célra rendszeresített kis tepsiben forró vizet állítottam a sütő aljába). A tésztákat tejjel lekentem, szezámmal és nigella maggal megszórtam, majd fél óra alatt aranybarnára sütöttem. A kész kalácsokat rácsra tettem kihűlni.