2022. december 1., csütörtök

Gesztenyés kifli

A blog egyik legnépszerűbb karácsonyi sütije egy gesztenyés aprósüti. Ezért gondoltam, hogy hozok egy újabb gesztenyés ötletet, mégpedig ezeket a kis kifliket. A tésztájuk élesztős, magas zsiradék tartalmú, ebből következően porhanyós, de ennek ellenmond, hogy olyan jó a töltelék-tészta arány, hogy a tésztát szinte nem is érezni...


Hozzávalók, körülbelül 65 darabhoz

A tésztához
300g liszt, 90g sima, 210g tk. búza
12g friss élesztő
60g hideg vaj
60g hideg sertészsír
60g tejföl
50-70ml tej
32g cukornak megfelelő édesítő

A töltelékhez
250g gesztenyemassza, cukrozatlan
80g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő, ízlés szerint
rum vagy rumaroma ízlés szerint
vaníliaőrlemény
 
 
A vajat és a zsírt a lisztekkel elmorzsoltam, legegyszerűbb ehhez késes aprítót használni. Az élesztőt feloldottam a tejben (nem kell futtatni), belekevertem a tejfölt és a lisztes keveréket beletéve puha tésztát gyúrtam. A tésztát lefedtem és csak annyi ideig pihentettem, míg a tölteléket összeállítottam, nem szükséges hosszasan keleszteni.
A gesztenyét keverőtálba tettem, villával összetörtem, elkevertem a negyedannyival, vaníliaőrleménnyel, rummal. Ha a gesztenye túl száraz, adjunk hozzá pár csepp vizet. A töltelék legyen lágy, de ne folyjon. 

A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két papíros tepsit. A tésztát két részre osztottam. Az egyik részt nyújtótáblára tettem és kb. 2,5-3 mm vékonyra nyújtottam. Ennél vastagabbra ne hagyjuk, hisz a töltelék a lényeg, mint a széttört kifli fotóján is látható.
6cm-es pogácsa szaggatóval sűrűn kiszaggattam. A leeső tésztaközöket kiszedtem és finoman összegyúrtam. Minden tészta közepére 5g tölteléket tettem. A gesztenyét úgy igazítottam, hogy hosszúkás legyen a tésztán. Ráhajtottam a tésztaszélt majd felcsavartam és óvatosan megsodortam. A papíros sütőlemezre sorakoztattam a kifliket és sütőbe tettem.
 
A sütési idő körülbelül 15 perc, addig süssük, míg a kiflik talpa aranybarna nem lesz. Míg az első tepsi sült folytattam a formázást. A forró kifliket meg lehet forgatni nyírfaporcukorban, de én csak simán megszórtam őket, a fotó kedvvért. Zárt dobozban sokáig eláll, hűtőbe tenni nem szükséges, hűvös helyre viszont igen, mert a cukrozatlan gesztenye gyorsabban megsavanyodik.
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!