2019. március 19., kedd

Tejszínes gombás húsgolyók szélesmetélttel

Nagyon szeretjük a húsgombócot, olaszosan, paradicsommártásban. A Keresztapa című film ihlette étel, Maffiagolyó néven épült be a családi "szlengbe".  (Receptért ide kattints!) 
Most azonban egy másik szószt készítettem a mini fasírtgolyókhoz, tejszínnel és sok-sok csiperkével.  Csiperkéből érdemes barnát választani, mert intenzívebb, markánsabb az íze. De ha netán csak fehéret tudunk beszerezni, akkor is érdemes ezt a receptet kipróbálni! 


Hozzávalók
A húsgolyókhoz
500g darált marhahús
1 tojás
20g  apró szemű zabpehely, szükség szerint
1 kisebb vöröshagyma
1 kisebb csokor petrezselyem
1 teáskanál mustár
frissen őrölt bors

kevés olaj a sütéshez

A szószhoz
400g barna csiperke
1 nagy fej vöröshagyma
kevés olaj
400ml habtejszín
2 ágacska friss kakukkfű, vagy szárított, ízlés szerint
frissen őrölt bors



A  húst keverőtálba tettem, hozzáadtam a tojást, zabpelyhet, finomra vágott petrezselymet, mustárt, belereszeltem a vöröshagymát, sóztam, borsoztam és alaposan összedolgoztam. Ha a hús nedvesebb, adjunk hozzá több zabpelyhet, de érdemes vele csínján bánni, hogy szaftos legyen gombóc.
Míg a hús pihent, elkészítettem a szószt. A hagymát finomra, a gombát szeletekre vágtam.  A hagymát kevés olajon üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam a gombát és együtt pirítottam tovább. Felöntöttem a habtejszínnel, beledobtam a kakukkfű ágacskákat, borsoztam és addig forraltam, míg a szósz sűrűsödni kezdett. Végül sóztam és félretettem. 

A húsból vizes kézzel, diónyi golyókat formáztam és egy tálcára sorakoztattam őket. Egy serpenyőben körülbelül 1 cm mély olajat hevítettem és megsütöttem a fasírtokat. Papírtörlőre szedtem. Amikor minden húsgolyó kisült beletettem a gombamártásba összeforraltam és kevés félretett petrezselyemmel megszórtam.
Időközben megfőztem a szélesmetéltet és a húsgolyókkal együtt tálaltam.  Tészta helyett adhatunk hozzá bármilyen gabonaköretet.