2014. december 21., vasárnap

Ünnepi csokoládétorta

Eddig csak születésnapok sztárja volt nálunk ez a csokoládétorta, de úgy döntöttem idén ez lesz a karácsonyi desszert. Mivel kedden fogom elkészíteni, ezért egy régi fotóval illusztrálom most ezt a bejegyzést, hogy aki kedvet kap, még be tudja szerezni a hozzávalókat és meg tudja sütni ezt a pazar édességet. 


Hozzávalók, 23 cm-es tortakarikához
130g liszt (50 g tk. búza, 50g durum, 30g fehér búza)
fél mokkáskanál sütőpor
120g puha vaj
100g nyírfacukor
6 tojás
75g 70%-os étcsokoládé

Krémhez
230g puha vaj
100g keserű kakaópor
100g nyírfa porcukor
200ml habtejszín

A tortakarika alját sütőpapírba csomagoltam és a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A csokoládét vízgőz felett megolvasztottam. A tojásokat kettéválasztottam. A puha vajat habosra kevertem a nyírfacukor felével, majd tovább habosítottam a tojások sárgájával is. 
A tojások fehérjét a nyírfacukor másik felével laza habbá vertem. Ügyeljünk rá, hogy a fehérje ne legyen kemény, ne verjük túl, hogy az összeállításkor ne törjön össze.
A vajas részbe kevertem a csokoládét, a felvert tojásfehérjét, végül a sütőporos lisztet. A tortakarikába simítottam, majd 40 perc alatt megsütöttem.
Amikor a tészta kihűlt, 3 lapba vágtam. Elkészítettem a krémet. Az alaposan lehűtött tejszínt habbá vertem. A puha vajat kihabosítottam a porcukorral, hozzáadtam a kakaóport, majd óvatosan beleforgattam a tejszínt. Problémát okozhat, hogy a vaj langyos, a tejszín pedig hideg. Ha ikrás lenne a krém, tegyük pár pillanatra mikróba, majd keverjük át, hogy szépen kisimuljon.
A krémet 3 egyenlő részre osztottam. Egy-egy harmaddal összetöltöttem a lapokat, a fennmaradó krémmel pedig bevontam a tortát. A torta tetején lévő krémet egy teáskanál segítségével "megfodroztam" kicsit.

Alapul vett recept itt: http://www.nosalty.hu/recept/amerikai-csokitorta