2017. november 9., csütörtök

Gorgonzolás szezámos keksz

Ha vendégségben járok, szeretek körülnézni a könyvespolcokon. Legutóbb így került a kezembe az egyik Nigella Lawson szakácskönyv, amiben láttam egy ír kék süteményt. Ez adta az ötletet, hogy  gorgonzolás kekszet süssek. Az eredmény fenomenális, ropogós, még Nigella egzotikus hozzávalói nélkül, egy saját kikísérletezésű receptből is.


Hozzávalók
100g gorgonzola, vagy más kékpenészes sajt
120g tk. búzaliszt
30g kukoricaliszt
80g hideg vaj
1 tojás
csipet só
frissen őrölt bors
szezám


A liszteket és az apró kockákra vágott, hideg vajat késes aprítóba tettem és addig forgattam, míg el nem morzsolta a vajat. Késes aprító híján kézzel is készíthetjük, de fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől.
Nagyobb tálba öntöttem, hozzáadtam a sajtot, a tojást úgy, hogy a fehérjéből keveset egy csészében visszatartottam. Sóztam, frissen őrölt borsot adtam hozzá és összegyúrtam. Jól formázható, kézhez nem ragadó tésztát kaptam, amiből kb. 3,5-4cm átmérőjű rudat formáztam. 
Egy tálcára szezámmagot szórtam. A tésztahengert lekentem a félretett fehérjével, majd beleforgattam a szezámba. Folpack fóliába csavartam és mélyhűtőbe tettem. Egy órát pihentettem, míg kissé átfagyott.


A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem egy papíros sütőlemezt. A tésztát éles késsel korongokra vágtam és a tepsire sorakoztattam. Sülés közben a kekszek kicsit terülnek, ezért érdemes helyet hagyni közöttük. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem. Vigyázzunk vele, mert nagyon könnyen megég. 


Tipp: készíthetünk nagyobb mennyiséget, amit lefagyaszthatunk és később kisüthetünk.