2021. október 30., szombat

Tonhalas töltött kifli

Nálunk vacsorára készült ez a töltött kifli, de jó alternatíva lehet szendvics helyett, hidegen, salátával, ha olyan helyen ér az ebédidő, hogy nincs lehetőség melegíteni. Hagymás, főtt tojásos tonhallal töltöttem meg, de aki nem szereti a halat tehet bele apróra vágott, maradék sült húst, húsmentesen pedig készülhet fokhagymás spenóttal fetával, vagy más párolt zöldséggel is.

 

Hozzávalók, 12 kiflihez

300g liszt (90g sima, 210g tk. búza)
80g tejföl
80-100ml víz
12g friss élesztő
1 L-es  tojás
60ml olívaolaj
1 csapott teáskanál só
 
A töltelékhez
150g olajos tonhalkonzerv
5 keménytojás
1 evőkanál tejföl
1 közepes fej lilahagyma
1 szál újhagyma zöldjével
frissen őrült bors
só 

szezám a szóráshoz



A tészta hozzávalóiból kézhez nem ragadó, selymes tésztát gyúrtam úgy, hogy a tojást egy tálkába engedtem és egy evőkanálnyit visszatartottam a kenéshez.  Lefedtem és 45 percig kelesztettem. 
Közben elkészítettem a tölteléket. A tojásokat keményre főztem, kihűtöttem, meghámoztam és apróra vágtam. Keverőtálba tettem, hozzáadtam az alaposan lecsepegtetett tonhalat, finomra vágott lila és újhagymát, sóztam, borsoztam és kevés tejföllel elkevertem.

 
A megkelt tésztát 12 egyforma darabra vágtam, kigömbölyítettem és 10 percig pihentettem. Előkészítettem két sütőpapíros tepsit. A tésztagolyókat enyhén lisztezett nyújtótáblán oválisra nyújtottam (kb. 12cm széles és 16cm hosszú lapokká) és minden tésztára két-két evőkanál tölteléket halmoztam. A tésztaszéleket összecsippentettem, majd varrattal lefelé fordítottam és éles késsel bemetszettem. S alakban kicsit behajlítottam és a tepsire sorakoztattam. Hagyjunk helyet közöttük, hogy ne keljenek, süljenek egybe. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A megformázott kifliket 25 percig kelesztettem, a félretett tojással lekentem, szezámmal megszórtam és 35 perc alatt aranybarnára sütöttem. 
A második tepsit 10 percre hidegre tettem, hogy lassítsam a kelését. Aki tud egyszerre két tepsit a sütőbe tenni, süsse együtt. 
 
 
A kész kifliket rácsra tettem kihűlni. 
Míg a kifli sült összeállítottam a salátát. Endíviát, sárgarépát, hagymákat, kápia paprikát, céklaszárat, pár sárga koktélparadicsomot használtam hozzá. A dresszinghez fél dl olívaolajat elkevertem egy kifacsart citrom levével, picit édesítettem, sóztam. 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!