2015. január 10., szombat

Sajtos roló

Hónapok óta hevert egy bontatlan rolócső készlet a fiókomban. Ma elérkezett az ideje, hogy házi, teljes kiőrlésű liszttel készült vajas tésztával felavassam.


Hozzávalók 12 db 10cm-es rolócsőhöz
350g vajas tészta, elkészítés itt

A sajtkrémhez
150g trappista sajt
150ml tej
2 tojás sárgája
30g zabpehelyliszt
80g vaj
ízlés szerint só

1 tojás a kenéshez

50g trappista sajt a rolók végére

A sütőt előmelegítettem 240 fokra. A vajas tésztát lisztezett nyújtótáblán 2mm vékonyra nyújtottam és lekentem a felvert kenőtojással. Tésztavágóval 2cm-es csíkokra vágtam és a rolócsőre tekertem úgy, hogy a tésztaszélek fedjék egymást. 


Papíros sütőlemezre tettem, ismét lekentem tojással és a forró sütőben megsütöttem. A megsült rolókat még forrón lehúztam a rolócsőről.


Elkészítettem a sajtkrémet. A zabpehelylisztet simára kevertem a tejjel és tojások sárgájával, majd beletettem a lereszelt sajtot, sűrűre főztem és kihűtöttem. 
A vajat robotgéppel kihabosítottam és apránként hozzáadtam a sajtos masszát, amit picit még megsóztam. A kész sajtkrémet nyomózsákba tettem, és beletöltöttem a rolókba úgy, hogy a krém kicsit kilátszódjon. A végeket reszelt sajtba mártottam.


Vajas tészta, lépésről lépésre

Ez az első olvasatra bonyolultnak tűnő alaptészta valójában nem más, mint húsz perc tényleges munka, pár apró szabályt betartva. Az eredmény pedig talán a legváltozatosabban felhasználható tészta, hiszen készülhet belőle sós, édes, töltött, csigába csavart sütemény.

Hozzávalók/700g nyers vajas tésztához
összesen: 250g liszt (50g fehér búza liszt, 50g durum liszt, 150g teljes búza liszt)
 
Vajas részhez
50g liszt a fentiekből
200g vaj

Előtésztához
200g liszt a fentiekből
50g vaj
125ml víz
5g só
5g 10%-os ételecet

A liszteket összekevertem. Először a vajas részt készítettem el. 200g vajat és 50g lisztet összegyúrtam, majd téglatestet formáztam belőle, fóliába csomagoltam és hűtőszekrénybe tettem.
Az előtészta hozzávalóit összedolgoztam. Mikor elvált az edény falától lisztezett nyújtótáblán kigömbölyítettem és egy óráig pihentettem. 


A pihentetés után nyújtófával négy fület húztam a tésztának úgy, hogy a közepe vastag maradjon. Erre azért van szükség, hogy közel azonos vastagságú tészta vegye majd körbe a vajas téglát.


A tészta közepére helyeztem a vajas tömböt. A vajnak hidegnek, de ujjal benyomhatónak, kell lennie, hogy ne szakítsa át a tésztát.