2020. december 19., szombat

Fatörzs - Bûche de Noël

Úgy érzem, ezen a furcsa karácsonyon is érdemes lesz megadni a módját, hisz egy-egy étel nem csak az ízeivel, de a küllemével is hozzátesz az ünnephez, kellemes élménnyé, emlékké válhat. Épp ezért készítettem el ezt a tradicionális francia, belga csokoládés fatörzset a Bûche de Noëlt, vagy más néven Yule log-ot. 

Hozzávalók

A felverthez
100g tk. búzaliszt
25g cukrozatlan kakaópor
3g sütőpor/ 1 teáskanál
4 L-es tojás
100g cukornek megfelelő édesítő, nyírfacukrot használtam
70g tejföl
50g puha vaj

A krémhez
250g mascarpone
300ml habtejszín
60g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi ugyanannyit használtam
vaníliaőrlemény
 
A bevonó csokikrémhez
80g puha vaj
35g cukrozatlan kakaópor
40g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi ugyanannyit használtan
80ml habtejszín 
 
A gombákhoz - elhagyható
60g tojásfehérje
80g nyírfacukor (!)
1 teáskanál ecet
3g étkezési keményítő/ 1 teáskanál
egy kocka étcsokoládé az összeállításhoz 
kevés kakaópor

 
A sütemény készítésének első lépése a gombák megformázása. A sütőt 80 fokra melegítettem, előkészítettem egy sütőpapíros tepsit és egy 14mm-es sima csővel ellátott habzsákot. A tojásfehérjét kissé felvertem, majd több részletben hozzáadtam a nyírfacukrot és a teáskanálnyi ecetet. (A habcsókhoz csak nyírfacukor jó, negyedannyiból ehetetlen édes lenne.)  Kemény habbá vertem, végül beletettem a keményítőt. A habból kisebb-nagyobb gombatönköket, kalapkákat formáztam. 3 órán át szárítottam sütőben, majd szobahőmérsékleten egy éjszakán át. Másnap vízgőz felett megolvasztottam a csokoládét és a kalapokat ráragasztottam a tönkökre. Amikor megszilárdult vékonyan meghintettem kakaóporral a gombafejeket.



Másnap a sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem egy sütőpapíros tepsit. Az én sütőlemezem 33x42cm-es, helyette használhatunk hagyományos "gáztepsit".  A tojásokat kettéválasztottam, az édesítő felével tejföl sűrű habbá vertem a fehérjét. A másik felével fehéredésig kevertem a sárgáját, belekevertem a tejfölt és a lágy vajat. Beleforgattam a fehérjét, hozzászitáltam a liszt, kakaópor, sütőpor elegyét, majd óvatosan összeforgattam. Egyenletesen elkentem a tepsin és 10 perc alatt megsütöttem. Maradjon a piskóta szaftos, ha kiszárítjuk törni fog. A sütőből kivéve meghintettem liszttel, pár percre átfordítottam, majd a papírral együtt felcsavartam. Konyharuhával feltekerni nem szükséges, csak felesleges mosnivalót termelünk vele. 
 
 
Amikor a lap kihűlt, a tejszínt kemény habbá vertem, majd a negyedannyival, vaníliával elkevert mascarponéhoz adtam és együtt is habosítottam. A piskótáról lehúztam a papírt, széleit egyenesre vágtam és egyenletesen elkentem rajta a krémet. Felcsavartam a roládot, betekertem a sütőpapírba és hűtőbe tettem. Egy órát pihentettem, míg a krém egy kicsit megdermedt.
 
A roládot ferdén három darabra vágtam, azaz lett egy hosszabb törzs, és két ág, ez a lépés tetszőleges. Elkészítettem a csokikrémet. A vajat a negyedannyival habosra kevertem, hozzáadtam a kakaóport. Közben a tejszínt kemény habbá vertem. Beleforgattam a vajas alapba és együtt is habosítottam. Ha a hőmérsékletkülönbségtől ikrás lenne a krém, tegyük be egy pillanatra alacsony fokozaton mikróba és keverjük át.
Kiválasztottam a tálcát (fakorongot) amin a süteményt tálaltam, mert összeállítás után már nem lehet mozgatni! Ráhelyeztem a törzsnek szánt darabot vékonyan bevontam csokikrémmel, hozzáillesztettem az ágakat és azokat is bekentem krémmel. A fakéreg mintája könnyen kialakítható szilikon spatulával, vagy kanállal. 
A fatörzset feldíszítettem gombákkal, rozmaring ágacskákkal, (és elvadult rózsa termésével, a fotó kedvéért).  
 

 
Alapötlet: Bake from Scratch
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

Mákos nudli

A mákos nudli az emlékek között ott sejlik fel, ahol a szilvás gombóc. Mivel a krumplis verzió nem fogyasztható IR diétában, ezért áthidaló megoldásként túróval készítettem. Legalább olyan finom, ha nem még finomabb! 

Hozzávalók

250g tehéntúró 
1 tojás
40g puha vaj
100g teljes kiőrlésű liszt
25g cukornak megfelelő édesítő
mokkáskanál só
fél kezeletlen narancs v. citrom héja
 
40g vaj
darált mák
nyírfaporcukor
 
A túrót keverőtálba tettem, alaposan összetörtem, hozzáadtam a tojást, puha vajat, édesítőt, sót, a narancshéjat, alaposan összekevertem és belegyúrtam a lisztet. Fontos, hogy puha, de kéztől elváló legyen. Ha szükséges adjunk hozzá még lisztet. Lefedve hűtőszekrénybe tettem, hogy a vaj kissé megdermedjen.
 
15 perc pihentetés után vizes kézzel nudlikat sodortam és egy tálcára tettem őket. Egy serpenyőben felolvasztottam a vajat. Forró, sós vízben - két részletben -, megfőztem a nudlikat és alaposan lecsepegtetve a vajban kicsit megpirítottam. 
Mákkal, nyírfaporcukorral tálaltam. 

Tipp: készíthetünk nagyobb mennyiséget, és nyersen lefagyaszthatjuk. Lisztezzük meg, hogy a nudlik ne ragadjanak össze. Fagyosan dobjuk forró vízbe kifőzni.


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!