2022. november 8., kedd

Birsalmás kiflik

Birssel töltött kifliket sütöttem, mert imádjuk ezt az illatos, zamatos gyümölcsöt. De érdemes ezt a receptet és az egyszerű, mutatós formázási módot elmenteni későbbre, mert nem csak almával, hanem sűrűbb lekvárral, mákkal, dióval, gesztenyével, de akár túróval is jó megtölteni. 
A kelt tésztákat gyakran illeti a vád, hogy igazán csak frissen finomak. Ennek ellenszere pár másodperc mikrózás, ami remekül felfrissíti őket. Langyosan jól melengetnek a hűvös őszben, pláne ha egy kávé vagy tea is társul az uzsonnához.   


A tésztához, 16 kiflihez
400g liszt (120g finom, 280g tk. búzaliszt)
15g friss élesztő
120ml habtejszín
120-140ml víz
1 tojás
1 tojás sárgája
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi

A töltelékhez
350g birsalma, 2 kisebb (hámozott súly)
150g édes alma (hámozott súly)
fél citrom leve
30g vaj
100ml víz
15g étkezési keményítő
édesítő, ízlés szerint
fahéj, ízlés szerint
 
kevés mandula a szóráshoz 


A tészta hozzávalóiból lágy, de kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam úgy, hogy az egész tojás harmadát a kenéshez félretettem. Lefedve 40 percig kelesztettem. 
 
Míg a tészta kelt, az almákat meghámoztam, megmostam, nyolcadoltam őket, magházukat eltávolítottam, felszeleteltem. Citromlével meglocsoltam, majd a vajon kicsit megpároltam. Ne pároljuk puhára, maradjon a gyümölcs kicsit ress. A keményítőt kevés vízzel elkevertem. A maradék vizet az almához adtam és a keményítős keverékkel felfőztem. Fahéjjal, kevés édesítővel ízesítettem és félretettem hűlni.
 
Előkészítettem két sütőpapíros tepsit. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam és két egyenlő részre osztottam. A tésztából kerek cipókat gömbölyítettem, 10 percig pihentettem, majd alaposan alálisztezve 40cm átmérőjű kerek lappá nyújtottam. Nyolc háromszögbe vágtam és a fotón lévő módon bemetszettem.
 
 
A tésztaháromszögekre 1-1 kanál tölteléket tettem és felcsavartam a kifliket, amiket sütőpapíros tepsire sorakoztattam. Ügyeljünk rá, hogy a tölteléket jól lezárjuk, hogy ne tudjon kifolyni. Feldolgoztam a tészta másik felét is. A kész kifliket 30 percig kelesztettem, a félretett tojással lekentem, szeletelt mandulával megszórtam és 180 fokra melegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. A kelesztési és sütési idő hőmérséklet és sütőfüggő. 
A kész kifliket rácsra tettem kihűlni. 
 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!