2017. június 18., vasárnap

Meggyes piskóta

Minden ezzel kezdődött, úgy három évtizede. Ez volt az első piskóta recept, amit Édesanyámtól tanultam. Azóta nagyon sok dolgot kipróbáltam, de még mindig ezzel a vizes verzióval a legkönnyebb és legfinomabb a meggyes piskóta.


Hozzávalók, 23cm-es tortakarikához, vagy 20x30cm-es tepsihez
5 L-es tojás
150g nyírfacukor
5 evőkanál hideg víz
200g liszt (60g sima, 140g tk. búzaliszt)
400g magozott meggy (ebből pár szem félretehető maggal, szárral a díszítéshez)


A meggyet megmostam, kimagoztam és szűrőbe tettem, hogy kicsepegjen a leve. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tortaformát papírral kibéleltem.
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét habbá vertem, miközben a nyírfacukor felét, majd a vizet kis részletekben hozzáadtam. Ügyeljünk arra, hogy a hab ne legyen kemény, tejföl állagnál erősebb, hisz ha nagyon keményre verjük, keveréskor törni fog, ezzel pedig elveszítjük az értékes légbuborékokat, amelyek a piskótánk vázát képezik. A tojások sárgáját a cukor másik felével kihabosítottam. Óvatosan beleforgattam a fehérjét, majd beleszitáltam a lisztet. 
 

A kész felvert harmadát a formába tettem, megszórtam meggyel, majd váltogatva folytattam, míg a massza és a meggy el nem fogyott. Végül díszítéshez szánt magos, száras meggyet is rátettem és az előmelegített sütőben 60 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e. 
Tálaláskor nyírfaporcukorral meghintettem.