Grissini. Ki nem ismerné ezeket a hosszú, vékony és szuper ropogós kenyérpálcikákat. Házilag is gyorsan és egyszerűen megsüthető. Én most egy reklámfotózás apropóján tonhalsaláta mellé készítettem őket, de lehet rágcsálni magában, kencébe tunkolni, olaszosan sonkába csavarni, sőt levesbetétnek is megteszi.
Gyúrhatunk a tésztába fűszereket, megszórhatjuk a kenyérbotokat apró olajos magokkal, de a natúr is jól csúszik.
Hozzávalók
250g liszt (75g sima, 175g tk. búza)
170ml langyos víz
10g friss élesztő
1 csapott teáskanál só
25ml olívaolaj
szezám, nigella mag, tetszőlegesen
A magok kivételével mindent a dagasztóüstbe mértem és lágy, de kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam. 1 órát pihentettem, közben 2x finoman kinyomkodtam a tésztából a levegőt.
A sütőt 200 fokra melegítettem. A megkelt tésztát 2 darabra vágtam és lisztezett deszkán körülbelül 25x20cm-es téglalappá nyújtottam. A lapot pizzavágóval kb 1cm-es csíkokra daraboltam és 26-28cm hosszú rudakká sodortam. A hosszát érdemes a tepsinkhez igazítani.
20 percet pihentettem, majd lefújtam vízzel, megszórtam magokkal és aranybarnára sütöttem. 18-22 perc alatt sül meg, de függ a sütőtől és a pálcikák vastagságától. Míg az első tepsi kelt, feldolgoztam a maradék tésztát is. Zárt dobozban sokáig eláll.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!