2020. október 17., szombat

Mandulakrémes almás galette

Talán nem árulok el nagy titkot, hogyha azt mondom, nagyon szeretem a galettet,  a rusztikus francia pitét, ami nem csak sósan, de édesen is nagyszerű. Minden évszakban telitalálat, mert sokféle idénygyümölccsel készíthető! Én most gyönyörű, őszi almákat vettem hozzá. S hogy a dolog valóban autentikus legyen, frangipane-t, azaz süthető, francia mandulakrémet tettem az almák alá.

 Hozzávalók

A tésztához
200g liszt (60g sima, 140g tk. búza)
100g vaj
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő
1 kanál citromlé
2-3 evőkanál jéghideg víz
fél kezeletlen citrom héja

A töltelékhez
100g mandula
80g vaj
40g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő
15g tk. búzaliszt
2 tojás
1 evőkanál rum (elhagyható)
pár csepp mandula aroma
4-5 édes alma
egy marék szeletelt mandula
 

 
A liszteket a kockára vágott, hideg vajjal,  késes aprítóba tettem és elmorzsoltam (készíthetjük kézzel is). Tálba öntöttem, hozzáadtam, citromlét, édesítőt, kis részletekben hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrtam. A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és egy egyenletes vastagságú, kb. 15 cm átmérőjű korongot formáztam belőle. Egy lapos tányért liszttel meghintettem ráhelyeztem a tésztát és letakarva fél órára hűtőbe raktam.
Míg a tészta pihent, elkészítettem a mandulakrémet.  Mivel héjas mandula volt itthon, ezért először "mandulát húztam". Forrásban lévő vízbe dobtam, 2-3 percig főztem. Leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem, és leszedtem a héját. Papírtörlőn megszárítottam. Késes aprítóba tettem és a negyedannyival finomra daráltam.  A puha vajat habosra kevertem, hozzáadtam a mandulás keverékét, lisztet, végül  másfél tojást (a tojásokat bögrébe engedtem, kicsit felvertem, így könnyen visszatartható a negyede, amire a kenéshez lesz szükség), rumot, mandula aromát. Magas fokozaton addig kevertem, míg a frangipane laza és homogén nem lett.
 
 

Az almákat megmostam, szárazra töröltem, félbe vágtam, közepüket karalábévájóval kiszedtem. Vékony szeletekre vágtam.
A sütőt 180 fokra felmelegíttettem. Előkészíttetem egy sütőpapíros tepsit.
A tésztakorongot lisztezett nyújtótáblán kb. 28-30cm átmérőjű körré nyújtottam, áttettem a tepsire. 3 cm-es peremet hagyva egyenletesen elkentem rajta a mandulakrémet és rátettem az előkészített almaszeleteket. A tészta szélét az almákra hajtottam, a félretett tojással lekentem, szeletelt mandulával megszórtam és sütőbe tettem. 45 perc alatt aranybarnára sütöttem. 
 
 
A frangipane Michel Roux: Desserts - Meine Leidenschaft (Christian Verlag, München, 1995)  című könyvében lévő recept átdolgozása
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!