2022. december 20., kedd

Narancsos mogyorós rudacska

Elmondhatjuk erről a sütiről, hogy nemcsak az ízei, összetevői - mogyoró, narancs, csoki -, miatt nagyszerű, hanem azért is mert egyszerűen és gyorsan elkészíthető. A begyúrt tészta azonnal formázható, süthető és ha kihűlt már márthatjuk is csokiba. 

A mogyoró narancs párost dió - citromhéj, mák - fahéj kombinációkra cserélhetjük.


Hozzávalók, kb 45 darabhoz
120g teljes kiőrlésű búzaliszt
120g hideg vaj
100g török mogyoró
50g cukornak megfelelő édesítő, porítva
1 kezeletlen narancs héja

100g keserű csokoládé
pár csepp olaj

A sütőt 180 fokra előmelegítettem és megpörköltem a mogyorót. Amikor kihűlt, ledörzsöltem a héját és megőröltem.
A lisztet elmorzsoltam a vajjal, leggyorsabb késes aprítóval. Ha kézzel készítjük, dolgozzunk gyorsan, hogy a kezünk ne melegítse fel a vajat. Hozzáadtam az édesítőt, narancshéjat, mogyorót és összegyúrtam. 
A tésztából 15mm átmérőjű rudakat sodortam és 40mm-es rudacskákra vágtam. Papíros sütőlemezre tettem és 12 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő.

Míg a kekszek hűltek a csokoládét fém tálkába tördeltem és vízgőz felett megolvasztottam. Pár csepp olajat kevertem hozzá. A rudacskák mindkét végét belemártottam a csokiba és sütőpapíros tálra sorakoztattam őket. Hűtőbe tettem míg a csoki megdermedt. 
Hűvös helyen, zárt dobozban 2 hétig eltartható. 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!