Egy török recepteket felvonultató blogon találtam ezt az ételt, amivel új kedvencet avattunk. A Soslu patlıcan azaz padlizsán paradicsomszószban nevű mezze olívaolaj alapú, de én kevésbé olajosra, inkább paradicsomszaftosra hangszereltem. Friss langyos pitával remekül lehet tunkolni, de fogyasztható akár gabonakörettel is.
Hozzávalók
Paradicsomos padlizsánhoz, kb 3-4 főre
kb. 800g padlizsán, 2 kisebb
kb. 300g paradicsom, 4 közepes
1 kisebb kápia vagy kaliforniai paprika
1 evőkanál sűrített paradicsom (elhagyható)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
víz, ízlés szerint
olívaolaj
só, bors
kis csokor petrezselyem a tálaláshoz
A pitához, 8 darab
400g liszt (120g sima, 280g tk. búza)
140ml langyos tej
120-140ml langyos víz
10g friss élesztő
3 evőkanál olívaolaj
1,5 teáskanál só
kevés liszt és olaj a nyújtáshoz, sütéshez
Begyúrtam a pita tésztáját. A lisztet a dagasztó üstjébe mértem, belemorzsoltam az
élesztőt, hozzáadtam a sót, az olajat, tejet és a víz kétharmadát. Lágy, kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam, ha
szükséges adjuk hozzá a visszatartott vizet is. A tészta felületét
vékonyan lekentem olajjal és lefedve 45 percig kelesztettem. Lisztezett nyújtótáblán 8 egyenlő részre vágtam és kigömbölyítettem. 5
percet pihentettem, majd olajos felületen 15cm-es koronggá lapogattam.
Ha nem szeretnénk a nyújtódeszkát beolajozni, használjuk egy tálcát.
Tapadásmentes serpenyőben pár csepp olívaolajat melegítettem, majd
közepes lángon a lepényke mindkét oldalát aranybarnára sütöttem. Míg a
következő sült, addig újabb tésztát nyomkodtam ki. Természetesen
nyújtható is a tészta.
Míg a tészta kelt, a sütőt 200 fokra melegítettem és előkészíttetem egy sütőpapíros tepsit. A padlizsán, paradicsom, paprika szárat, csumát eltávolítottam, megmostam, szárazra töröltem, körülbelül 2x2cm-es kockákra vágtam. A padlizsánt a tepsire tettem, sóztam, olívaolajjal meglocsoltam és többször átforgatva puhára sütöttem.
A vöröshagymát apróra vágtam, kevés olajon megfonnyasztottam, hozzáadtam a paprikát, pár percig együtt pirítottam, majd belezúztam a fokhagymát. Vigyázzunk, a fokhagyma könnyen megég. Beletettem a paradicsomot, sűrített paradicsomot és kevés vizet (attól függően milyen szaftosra szeretnénk), sóztam, borsoztam. Addig főztem, míg a paradicsom megpuhult, majd óvatosan beleforgattam a sült padlizsánt és együtt főztem még 4-5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor megszórtam finomra vágott petrezselyemmel, de adható hozzá csilipehely is.
Ötlet innen: Vidar Bergum - a kitchen in Istanbul
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!