2017. május 13., szombat

Mini képviselőfánk

Rendhagyó módon, ma köszöntöttük Édesanyámat. Valami olyasmivel leptem meg, amit nagyon gyakran csinált gyerekkoromban és amit nagyon szeret. Mini, szinte egy falatnyi képviselőfánkocskákat készítettem.


Hozzávalók, körülbelül 70-80db mini fánkhoz
150ml víz
150ml olaj
150g liszt (50g sima, 100g tk. búza)
csipet só
4 L-es vagy 5 M-es tojás

A krémhez
600ml habtejszín
600ml víz
4 egész tojás
4 tojásfehérje, (kb. 130g)
80g vaníliás krémpor
50g tk. búzaliszt
35g Dia Wellness cukorhelyettesítő, negyedannyi

500ml habtejszín
2 csomag habfixáló (vagy 8g zselatin, 60ml víz)
10g negyedannyi 
a szóráshoz nyírfacukor porrá őrölve

A sütőt 220 fokra előmelegítettem. Előkészítettem 2 papíros sütőlemezt  és egy sima (15-ös) csöves nyomózsákot.  A tojásokat egy edénybe leengedtem, és a robotgépemet is elővettem. A vizet, olajat, egy csipet sóval  egy tapadásmentes edényben felforraltam, majd beleöntöttem a lisztet. Állandóan keverve addig  főztem, azaz reszteltem, míg el nem vált az edény falától. Ezután levettem a tűzről, egy fém tálba átöntöttem, hogy a habverőtől megkíméljem a lábasomat.  Robotgéppel egyenként hozzákevertem a tojásokat. Újabb tojást csak akkor szabad a tésztához adni, amikor az előzőt teljesen beledolgoztuk. A receptben a tojás mennyisége azért nincs pontosan megadva, mert az, hogy mennyi tojást használunk függ a nagyságuktól, a liszt minőségétől és attól, hogy lágyabb, vagy keményebb tésztát szeretnénk kapni. Ha a tészta túl lágy, kevésbé lesz üreges és magas. Ha keményebb tésztát készítünk, akkor üregesebb lesz és  nagyobb repedések keletkeznek a felszínén. 
A tészta akkor az igazi, ha egynemű, krémes jellegű, felülete sima. Nyomózsákba tettem és fél diónyi, körülbelül 2,5-3 cm átmérőjű félgömböket formáztam. Ha nincs nyomózsákunk, akkor teáskanállal halmokat készítünk. Fontos, hogy a hagyjunk elegendő helyet a fánkocskák között, mert sütés közben meg fognak nőni.
Amikor a sütőlemez betelt, a félgömbökön lévő esetleges csücsköket lenyomtam, mert ezek könnyen megégnek. Vízzel lepermeteztem a tésztát, mert gőzös térben sütve a fánkok jobban megemelkednek. Az előmelegített forró sütőbe tettem. Az első 15 percben a sütőajtót kinyitni tilos, mert a tészta összeesik. Ha ez az idő letelt, a tészta kérge biztosan megszilárdult már. Ahhoz, hogy a tészták aranybarnára süljenek körülbelül 25 percre van szükség, de természetesen ez sütőfüggő. A maradék tésztát is dresszíroztam és megsütöttem.


A kihűlt fánkokat lekalapoztam és egy tálcára sorakoztattam. 
Előkészítettem a krémet. A krémport, lisztet elkevertem kevés vizes tejszínnel, a tojássárgájával. A maradék vizes tejszínt a melegíteni kezdtem, miközben a fehérjét a negyedannyival tejföl sűrűségű habbá vertem. Ne verjük túl, mert akkor a fehérje törni fog, habcsomók lehetnek a krémünkben.  Amikor a folyadék felforrt, 2 merőkanálnyit a krémporos keverékhez adtam, majd beleöntöttem a forrásban lévő vizes tejszínbe. Besűrítettem, beleforgattam a fehérjét és még két percig főztem. A tűzről levéve kicsit kevergettem, majd csillagcsöves nyomózsákba tettem és megtöltöttem a fánkokat.
Mikor a krém kihűlt, az alaposan behűtött tejszínt a negyedannyival elkevert habfixálóval kemény habbá vertem. Ha nem szeretnénk habfixet használni akkor zselatinozhatjuk is a habot.
A fánkokat tejszínhabbal feldíszítettem, a kalapkákat visszatettem és megszórtam nyírfaporcukorral.