Egy családi uzsonnára készültek ma ezek a csigák, s hogy mindenkinek kedvében járjak nem csak kakaós, hanem fahéjas verzióban is. A maszatos gyermekpofikban gyönyörködve úgy éreztem, megérte a fáradtságot.
Hozzávalók
A tésztához
500g liszt (150g rétes, 100g őrölt zabpehely. 250 tk. búza)
20g búzasikér
280ml folyadék (150ml tejszín, 130ml víz)
1 tojás
1 tojás sárgája
22g élesztő
50g cukornak megfelelő édesítő
100g olvasztott, visszahűtött vaj
A töltelékhez
60g olvasztott, visszahűtött vaj
nyírfaporcukor
kakaópor
fahéj
100ml édesített tej vagy tejszín és víz fele-fele arányban
A
tészta hozzávalóit a szokásos sorrendben (alul folyadék, felül a száraz
anyagok, legfelül a rámorzsolt élesztő) a kenyérsütőgép üstjébe mértem. Rugalmas, selymes tésztát dagasztottam. Ha nem lenne
elég lágy, 1-2 evőkanál vizet adni kell hozzá. Kelesztőtálba tettem és
bő fél óra alatt a duplájára kelesztettem.
Míg a tészta dolgozott, a töltelékhez használatos vajat megolvasztottam, hogy mire felhasználom
kissé visszadermedjen. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára
borítottam, elfeleztem, mert így kényelmesebb vele dolgozni. Enyhén lisztezett nyújtótáblán 3mm vastagra nyújtottam.
A vaj felét egyenletesen elkentem a tésztán, majd szitán keresztül
meghintettem darált nyírfacukorral és kakaóporral úgy, hogy a tészta
sehol ne látsszon ki, teljesen befedje a kakaó és a cukor. Feltekertem
és ujjnyi vastagra vágtam. A csigákat papíros sütőlemezre tettem úgy, hogy elég terük legyen kelni és sülni.
Ugyanezt megismételtem a másik tésztaféllel is, de kakaópor helyett fahéjjal szórtam meg.
A megformázott csigákat 40 percig pihentettem, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem. A kész csigákra 1-1 teáskanálnyi forró édes tejet tettem.
Tipp: míg az első adag kel, addig a második tepsit tegyük hűvös helyre.
A recept működik kenyérsütőgép nélkül is? Ha én megdagasztom?
VálaszTörlésTermészetesen kézzel is lehet dagasztani! Jó sütést!
TörlésEbből hány darab lesz? És 1 db CH mennyisége mennyi? Köszi!!
VálaszTörlésEzt neked kell kiderítened! ;) Ha a vékonyabbra/vastagabbra nyújtod/vágod a tésztát, máris más lesz a darabszám/ch mennyiség. Így teljesen irrelevánsak az én adataim.
TörlésSzia! Nagyon jól hangzik! Azon gondolkoztam, hogy miért nyírfacukor? Olvastam már más receptben is, kihangsúlyozva.
VálaszTörlésVégigpróbáltam a lehetőségeket és nekem a nyírfacukor vált be. Az eritrit hideg, fémes, a negyedannyin is érzek utóízt.
Törlésnagyon finom :) megsütöttem :D és még szép is lett:D
VálaszTörlés