2020. december 30., szerda

Újévi malackák

Úgy döntöttünk, idén leváltjuk a szokásos juhtúrós pogácsa malacokat (lásd ide kattintva)! Helyettük egy egyszerű kelt tésztába csavartunk bécsi virslit. Remek móka gyerekkel együtt készíteni, mindegyik malacka külön egyéniség lett.  

Egészségben, szeretetben bővelkedő új esztendőt kívánok nektek! Süssetek-főzzetek jövőre is velem!

Hozzávalók, 14 malackához 
350g liszt (100g sima, 250g tk. búza)
18g friss élesztő
200-220ml tej, vagy vizes tejszín
1 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj
 
4 szál bécsi virsli
1 tojás a kenéshez
szemes bors a díszítéshez
 
 
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam, 45 percig kelesztettem. Előkészítettem egy papíros tepsit. A virsliket harmadoltam, negyedeltem, hogy különböző nagyságú malackákat tudjak velük készíteni.
Mikor  a kelesztési idő letelt  a tésztát lisztezett nyújtótáblára a borítottam. Óvatosan kinyomkodtam belőle a levegőt és kb egy cm vastagra nyújtottam. Akkora téglalapokra vágtam, hogy befedjék a virsliket úgy, hogy egy-egy cm kilógjon. Ez lett a malacok orra. Óvatosan, elvékonyítva rásimítottam a tésztát. A hátsó felüket pedig kerekre igazgattam. Leeső tésztaszélekből apró füleket vágtam, vékony, kunkori farkakat sodortam és felvert tojással ráragasztottam a malacokra. Borsból szemeket raktam. Egy hurkapálcával lyukat fúrtam az orrukba. Ha nincs hurkapálcánk egy kés is megteszi.
 
A megformázott malackákat 40 percig kelesztettem, lekentem tojással és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem őket. A kész malacokat rácsra szedtem hűlni, majd langyosan mustárral tettem asztalra.
 


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 

Tönköly ropi

Egy Facebook csoportban bukkantam erre a receptre, de kicsit jobban utánaolvasva rájöttem, hogy mindenki megsütötte már, csak én nem. Forrást nem is jelölnék meg, mert azt látom, hogy ugyanaz a verzió kering szó szerint,  jobbra-balra másolva, inkább leírom, nekem hogy vált be a legjobban. A receptben szereplő alkoholtól nem kell megijedni, nem érezni az ízén, és sütés közben elillan az alkoholtartalma. Hogy mivel lehet a bort helyettesíteni? Hát sörrel! 

Kislányom szerint teljesen olyan az íze mint a ropinak, és ugyanolyan jó ropogós! Vigyázat erősen addiktív! 

 

Hozzávalók

250g tönkölyliszt (75g sima, 175g tk. liszt)
6g sütőpor
100ml étolaj
100ml száraz fehér bor
1 mokkáskanál só
 
1 tojás  kenéshez
mák és szezám a szóráshoz

A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két papíros tepsit. A liszteket elkevertem a sóval, sütőporral, hozzáadtam az olajat és a bort. Egynemű tésztát gyúrtam, amit két cipóba osztottam.   2-3mm vékony, 20cm széles téglalapra nyújtottam, alálisztezni nem szükséges, hisz a tészta elég zsíros. Megkentem felvert tojással, megszórtam szezámmal, kicsit lenyomkodtam és megfordítottam. A másik felét szintén lekentem, mákkal szórtam és lenyomkodtam. 15mm széles csíkokra vágtam, a tepsire tettem és megcsavartam. Mikor az első tepsi betelt, sütőbe tettem és 15 perc alatt megsütöttem. Vigyázat, könnyen megég! Elkészítettem a maradék tésztát is. Zárt dobozban jól eltartható, ha megéri...
 
 
Tipp: tönköly helyett használhatunk búza vagy graham lisztet. Mák és szezám helyett pedig finomra reszelt sajtot.
 
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!