2020. július 19., vasárnap

Vaníliás málnatorta

Beköszöntött nálunk a születésnap szezon, pár hét leforgása alatt jó pár családtag sorra kerül. A napokban a férjem volt az ünnepelt. Éppen ezért én most különösen örültem ennek a hűvös, borongós időnek, mert készíthettem neki tejszínes tortát, ami a júliusi kánikulában nem mindig a legkönnyebb. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a fények is szépek voltak ma fotózni.



A piskótához, 18cm-es tortakarikához
5 tojás
180g cukornak megfelelő édesítő
250ml habtejszín, lé
350g liszt (100g sima, 250g tk. búza)
12g sütőpor
fél mokkáskanál vanília őrlemény

A krémhez
500g mascarpone
500ml habtejszín, lé
60g cukornak megfelelő édesítő
1 mokkáskanál vanília őrlemény
8g porzselatin
80ml hideg víz
200g málna
amiből 10 szemet félretettem a díszítéshez
szeletelt mandula



A sütőt 180 fokra melegítettem és előkészítettem két 18cm-es sütőpapíros tortaformát. A tojásokat keverőtálba ütöttem és az édesítővel habosra kevertem. Hozzáadtam a tejszínt, majd több részletben beleszitáltam és forgattam a sütőporos lisztet. Két részre osztottam, a tortakarikákba simítottam, sütőbe tettem és 35 perc alatt megsütöttem. A sütési idő sütőfüggő, ellenőrizzük tűpróbával. A langyos piskótákat kivágtam a tortakarikából.


Amikor piskóták teljesen kihűltek 2-2 lapba vágtam őket. A jéghidegre hűtött tejszínt kemény habbá vertem, a zselatint fém tálkába mértem és hideg vízbe beáztattam. A mascarponét keverőtálba tettem, simára kevertem az édesítővel és a vaníliával. A málnát szűrőben gyenge vízsugár alatt megmostam és nagyon alaposan lecsepegtettem. A legszebb szemeket félretettem a díszítéshez. 
A mascarponeba kis részletekben beleforgattam a tejszínhabot majd a vízgőz felett megolvasztott zselatint.
 
 
A krémet gondolatban 5 részre osztottam. Háromötöddel összetöltöttem a lapokat úgy, hogy krémre szórtam a málnaszemeket. Egy ötöddel körbevontam, a maradékot pedig csillagcsöves (14-es méret) habzsákba tettem és feldíszítettem vele tortát. 
Egy óra dermesztés után pörkölt szeletelt mandulába forgattam a torta alját, tetejét megszórtam vele és a krémstufnikra 1-1 málnaszemet tettem. 

Tipp: málna helyett készíthetjük más bogyós gyümölccsel, áfonyával, szederrel, fekete ribizlivel. Vanília helyett ízesíthetjük kezeletlen citrom héjával és levével. 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!