2016. október 30., vasárnap

Káposztás hasé

Néhány éve fedeztem fel, hogy a piacon, ahová vásárolni járok, az egyik káposztásnál, kérésre reszelnek káposztát. Pár perc alatt kész, és kifejezetten háziasszonybarát lehetőség. Nos, én szoktam is élni vele. Mindig nagyobb mennyiséget veszek és pirítás után lefagyasztom a felesleget, így tulajdonképpen egyszer kell fáradni vele, de többször van lehetőség káposztás tésztát, hasét készíteni.


Hozzávalók
egy adag gyors vajas tészta, vagy egy adag hagyományos vajas tészta (receptek itt és itt)
1 közepes fej káposzta, reszelve 1kg 
1 evőkanál sertészsír, vagy más zsiradék
frissen őrölt bors
1 tojás
kevéske szezám

A lereszelt káposztát lesóztam és 15 percet pihentettem. A levét alaposan kicsavartam, majd a zsíron, folyamatosan keverve megpirítottam. A tévhittel ellentétben cukor használata nélkül is finom lesz, mert a káposzta önmagában is kissé édeskés. A végén adtam hozzá frissen őrölt borsot, esetleg sót, ha szükséges.
Mikor kihűlt a vajas tésztát elfeleztem, lisztezett nyújtótáblán 2-3 mm vékonyra nyújtottam és egy csíkban rátettem a káposztát.


Majd a tésztaszélt szorosan ráhajtottam, és fél cm-rel arrébb pizzavágóval (éles késsel) elvágtam. A szélét lekenhetjük vízzel, bár enélkül is összetapad. Kissé meghengergettem úgy, hogy a szél az aljára kerüljön. Apró 2,5cm-es darabokra vágtam, hogy falatnyiak legyenek. 


Papíros sütőlemezre tettem és a többi tésztával, káposztával folytattam. Mikor egy tepsi megtelt, hűtőszekrénybe tettem. 230 fokra előmelegítettem a sütőt. A sütőm 20 perc alatt éri el ezt a hőmérsékletet, ez az idő elegendő a tészta pihentetésére. Fontos, hogyha több tepsivel készül, akkor is tegyük hűtőbe, hagy pihenjen a tészta!
A hasékat felvert tojással lekentem, szezámmal megszórtam és a forró sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöttem. Frissen igazán finom!