2019. szeptember 14., szombat

Aranygaluska vaníliasodóval

Ma reggel régi fotókat nézegettünk a kislányommal és a "kezünkbe" került egy album, amiben a blogolás kezdete előtti ételfotóim vannak. Kiderült, hogy több mint 6 éve nem készítettem aranygaluskát. Nem volt kérdés, hogy mi legyen ma a második fogás...


Hozzávalók 23x28cm-es hőálló tálhoz, tepsihez
A tésztához
400g liszt (120g sima, 280g tk. liszt)
220ml tej vagy vizes tejszín
2 tojás sárgája
20g friss élesztő
60g cukornak megfelelő édesítő, folyékonyt használtam
45g olvasztott vaj
fél kezeletlen citrom héja

150g darált dió
60g cukornak megfelelő édesítő, nálam porított negyedannyi
80g olvasztott vaj

A sodóhoz
500ml tej, vagy vizes tejszín
3 tojás sárgája
15g tk. búzaliszt
fél rúd vanília kikapart magjai, vagy vaníliaőrlemény
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi


A tészta hozzávalóiból jól kidolgozott, selymes tésztát gyúrtam. Lefedve fél órát kelesztettem. Míg pihent összekevertem a darált diót, őrölt negyedannyit. A tepsit vékonyan kivajaztam.

Elkészítettem a vaníliasodót. A tojások sárgáját egy hőálló tálba ütöttem és a liszttel, kevés tejjel simára kevertem. A maradék tejet tapadásmentes lábasba öntöttem, hozzáadtam negyedannyit és a vaníliát, majd felforraltam. A forró tejből 2 merőkanálnyit a tojásos alaphoz tettem és elkevertem, majd beleöntöttem a tejbe és folyamatosan keverve besűrítettem. A kész sodót félretettem hűlni.


A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam és a tenyeremmel ujjnyi vastagra nyomkodtam. Használhatunk nyújtófát is. A tésztát egy 4cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggattam, a leeső széleket összegyúrtam és picit pihentettem. Míg pihent, a galuskákat vajba, majd az édes dióba forgattam és sorban a tepsibe pakoltam. Mikor az első réteggel elkészültem, vékonyan meghintettem dióval. Az összeállítást folytattam a második sorral, a maradék tésztát is feldogozva.


A megmaradt diót rászórtam a tésztára. 30 percig pihentettem, miközben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. Mikor megkelt sütőbe tettem és 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ha a dió nagyon pirul, sütőpapírral vagy alufóliával takarjuk le a tetejét.


Az aranygaluska langyosan a legfinomabb, a szintén langyos sodóval tálalva. 

A recept, amit átalakítottam a Limara péksége blogon, itt érhető el.

Tipp: a tojásfehérjéket lefagyasztottam. Nagy tojásfehérje igényű receptek ide kattintva elérhetők! 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalát, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!