2022. december 23., péntek

Fatörzs - Bûche de Noël 3.

A tradicionális francia, belga csokoládés fatörzs a Bûche de Noël, vagy más néven Yule log igazi örömsütés, éke minden karácsonyi asztalnak. Első olvasatra kissé macerásnak tűnhet, de egyáltalán nem bonyolult, megér minden rá fordított percet. 

A sütemény alapja megegyezik a korábbi Fatörzs receptemmel, ami ide kattintva érhető el.

A dekorációhoz ehető mohát készítettem. Figyelem, nem IR-diéta kompatibilis.
1 L-es tojás
13g cukor
30g méz
25g búzaliszt
4g sütőpor
zöld ételfesték 

A tojást a cukorral habbá vertem, hozzáadtam a mézet, beleszitáltam a sütőporos lisztet végül megfestetettem ételszínezékkel. Műanyag dobozba tettem és mikróban 750W-on 2 perc alatt megsütöttem. Amikor elkészül állaga szivacsos. Sütőben nem süthető. 
 

A fakéreghez előkészítettem egy tálcát és két sütőpapírt. 150g keserű csokoládét temperáltam. Felét vízgőz felett megmelegítettem, a másik felét apróra vágtam, a meleg csokoládéhoz kevertem és addig kevertem míg az alsó ajkamhoz érintve langyos nem lett. 
A csokoládét egyenletesen elkentem a sütőpapíron, a tetejére rátettem a másik lapot és felcsavartam mint a szőnyeget. Hűtőbe tettem. Amikor megdermedt lehúztam róla a papírt és darabokra törtem. 

Ezzel a mohával és csokoládéval díszítettem a tortámat.


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!