Sokáig tépelődtem, hogy milyen címet is adjak ennek a bejegyzésnek, ami jó hívószó is és találó is. Aztán úgy döntöttem, nevezzük annak ami, azaz ami nem. Mert látszatra ugyan csoki csipsz, de két eredeti komponenst is nélkülöz. Mellőznünk kell a barna cukrot és olyan csokoládé cseppel sem találkoztam még kiskereskedelmi forgalomban, ami a diétába illeszthetően legalább 75% kakaót tartalmazna. De bizton állíthatom, hogy így, nyírfacukorral és apró kockára vágott keserű csokival is mennyei.
Hozzávalók
300g liszt (90g sima, 210g teljes kiőrlésű búza)
1 és fél mokkáskanál sütőpor
1 és fél mokkáskanál szódabikarbóna
150g puha vaj
100g nyírfacukor (édesszájúaknak 120g)
2 kisebb tojás
fél rúd vanília kikapart magjai
120g 75%-os étcsokoládé
A csokoládét apró kockákra vágtam. A sütőt elmelegítettem 180 fokra, előkészítettem két sütőlemezt, papírral. Kimértem a liszteket és alaposan elkevertem a sütőporral és a szódabikarbónával. A vajat keverőtálba tettem és a robotgéppel kihabosítottam, majd több részletben hozzáadtam a nyírfacukrot, tojásokat, végül a vaníliát. Belekevertem a liszteket, majd a csokoládét. Puha, enyhén ragacsos, de jól formázható tésztát kaptam. Bevizezett kézzel, diónyi, körülbelül 15g-os darabokat vettem, golyókat formáztam, majd picit lelapítottam őket. Mivel a tészta kicsit terül, ezért egymástól 3cm-re tettem őket a sütőlemezre. 12-15 percig sütöttem kekszeket, míg a talpuk aranybarna nem lett.
Tipp: dúsíthatjuk a kekszet olajos magokkal, szerintem dióval a legfinomabb.