2021. december 19., vasárnap

Fatörzs - Bûche de Noël 2.

A tradicionális francia, belga csokoládés fatörzs a Bûche de Noël, vagy más néven Yule log igazi örömsütés, éke minden karácsonyi asztalnak. Első olvasatra kissé macerásnak tűnhet, de egyáltalán nem bonyolult, megér minden rá fordított percet. 

Egy korábbi, másik fatörzs verzió ide kattintva érhető el.

Hozzávalók

A felverthez
2x100g tk. búzaliszt
2x25g cukrozatlan kakaópor
2x3g sütőpor/ 1 teáskanál
2x4 L-es tojás
2x100g cukornak megfelelő édesítő, nyírfacukrot használtam
2x70g tejföl
2x50g puha vaj

A krémhez
500g mascarpone
400ml habtejszín
80g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi ugyanannyit használtam
vaníliaőrlemény
 
A bevonó csokikrémhez
80g puha vaj
35g cukrozatlan kakaópor
40g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyi ugyanannyit használtan
80ml habtejszín 
 
A gombákhoz - elhagyható
50g tojásfehérje
80g nyírfacukor (!)
1 teáskanál ecet
3g étkezési keményítő/ 1 teáskanál
egy kocka étcsokoládé az összeállításhoz 
kevés kakaópor
 

 
A sütemény készítésének első lépése a gombák megformázása. A sütőt 80 fokra melegítettem, előkészítettem egy sütőpapíros tepsit és egy 14mm-es sima csővel ellátott habzsákot. A tojásfehérjét kissé felvertem, majd több részletben hozzáadtam a nyírfacukrot és a teáskanálnyi ecetet. (A habcsókhoz csak nyírfacukor jó, negyedannyival ehetetlen édes lenne.)  Kemény habbá vertem, végül beletettem a keményítőt. A habból kisebb-nagyobb gombatönköket, kalapkákat formáztam. 3 órán át szárítottam sütőben, majd szobahőmérsékleten egy éjszakán át. Másnap vízgőz felett megolvasztottam a csokoládét és a kalapokat ráragasztottam a tönkökre. Amikor megszilárdult vékonyan meghintettem kakaóporral a gombafejeket.

Másnap a sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két sütőpapíros tepsit. Az én sütőlemezem 33x42cm-es, helyette használhatunk hagyományos "gáztepsit".  A tojásokat kettéválasztottam, az édesítő felével tejföl sűrű habbá vertem a fehérjét. A másik felével fehéredésig kevertem a sárgáját, belekevertem a tejfölt és a lágy vajat. Beleforgattam a fehérjét, hozzászitáltam a liszt, kakaópor, sütőpor elegyét, majd óvatosan összeforgattam. Egyenletesen elkentem a tepsin úgy, hogy a tészta 30 cm széles legyen és 10 perc alatt megsütöttem. Maradjon a piskóta szaftos, ha kiszárítjuk törni fog. A sütőből kivéve meghintettem liszttel, pár percre átfordítottam, majd a papírral együtt felcsavartam. Konyharuhával feltekerni nem szükséges, csak felesleges mosnivalót termelünk vele. Amikor az első lap elkészült, elkészítettem a másodikat is.

Amikor a lapok kihűltek, lehúztam róluk a sütőpapírt és egy vonalzó segítségével 4 egyenlő részre vágtam őket, azaz lett 4 db 15 cm széles, kb 35 cm hosszú lapom. A tejszínt kemény habbá vertem, majd a negyedannyival, vaníliával elkevert mascarponéhoz adtam és együtt is habosítottam. A krémet 4 felé osztottam és egyenletesen elkentem a piskótákon. Felcsavartam a roládot úgy, hogy a lapokat egymáshoz illesztettem, azaz lett egy 15 cm magas, nagy hengerem. Betekertem a sütőpapírba és a talpára állatva egy tányéron hűtőbe tettem. Pár órát pihentettem, míg a krém egy kicsit megdermedt.
 
Elkészítettem a csokikrémet. A vajat a negyedannyival habosra kevertem, hozzáadtam a kakaóport. Közben a tejszínt kemény habbá vertem. Beleforgattam a vajas alapba és együtt is habosítottam. Ha a hőmérséklet különbségtől ikrás lenne a krém, tegyük be egy pillanatra alacsony fokozaton mikróba és keverjük át.
Levettem a sütőpapírt a tortáról, a tetejéről egy vékony réteget levágtam, hogy szépen látsszonak az "évgyűrűk". Bevontam a krémmel. A fakéreg mintája könnyen kialakítható szilikon spatulával, vagy kanállal. 
Feldíszítettem gombákkal, durvára vágott pisztáciával, (és elvadult rózsa termésével, fenyőággal, a fotó kedvéért).  
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!