2025. október 5., vasárnap

Mesealmás

Azt hiszem, ez is egy olyan régimódi süti, amit mindenki ismer. De azt már valószínűleg kevesen tudják, hogy az eredeti recept a Váncza és Társa Tápszer és Vegyészeti Gyár "A mi süteményes könyvünk" című kiadványból indult hódító útjára, a múlt század harmincas éveiben. 
Megtaláltam a receptet nagymamám hagyatékában fellelt, hiányos Váncza Kincses receptkönyvben is, ami az említett könyv előzménye, 100 receptet tartalmazó füzet (sajnos évszám nélkül).  
Érdekes módon sem a füzetben, sem a birtokomban lévő antikvár 1936-os példány Mesealmás receptjében nem szerepel az alma mennyisége, csak a javaslat: "Az almatöltelékhez 1/2  csomag Váncza vanilin-cukrot, mazsolát és törött fahéjat is tegyünk."
Ezt a tanácsot csak részben fogadtam meg, és a recept mellett szereplő rajzocskán lévő tészta-alma arányt is megfordítottam, így nem pités almám, hanem almás pitém lett!  
Tipp: ha tehetjük használjunk édes almát (nálam Gála) így a tölteléket édesíteni sem kell.  

Hozzávalók, 22x30cm-es tepsihez
350g liszt (100g sima, 250g tk.búza)
3,5g sütőpor, 1 teáskanál
100g sertészsír, vagy más általunk preferált zsiradék
80g cukornak megfelelő édesítő, porítva
1 tojás
100-120 g tejföl
 
1,8kg alma, hámozott súly, kb 2,5kg almából
fahéj
édesítő, ha szükséges, ízlés szerint
 
kevés zsiradék és liszt a tepsi előkészítéséhez 
1 tojás sárgája a kenéshez
 
 
A zsírt elmorzsoltam a sütőporos liszttel, leggyorsabb késes aprítóval. Hozzáadtam az édesítőt,  tojást és a tejföllel összegyúrtam. A tejföl egy résztét tartsuk vissza és csak annyit gyúrjunk bele, hogy egynemű, kéztől elváló, könnyen kezelhető legyen a tésztánk. Hűtőbe tettem. 
Az almát meghámoztam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem és fahéjjal elkevertem. 
Ha tepsiben sütjük a süteményt, vékonyan zsírozzuk, lisztezzük ki. Készíthető állítható nagyságú sütőkerettel is, ahogy én tettem.  A keretet papíros sütőlemezre állítottam és a kívánt méretre nyitottam.
 
A sütőt 180 fokra melegítettem. A tésztát kétfelé vettem, lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam, majd a keretbe/tepsibe/ helyeztem. Egyenletesen eloszlattam rajta a kicsavart almát, majd a másik tésztadarabbal befedtem. Lekentem tojássárgával, villa hegyével berácsoztam, megszurkáltam, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. 40 perc alatt aranybarnára sütöttem.
 
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése