2025. szeptember 26., péntek

Tökmagos pogácsa

Tudom, hogy sokan megint azt fogják gondolni, "ó, már megint egy macerás darab". Az tény, hogy nem egy két perc alatt összedobom pogácsa, de olyasmi, ami mellett remekül lehet mást csinálni, mert sokszor, keveset kell vele foglalkozni. Az eredmény megéri a fáradtságot, mert olyan jó rágcsálni a puha tésztába foglalt ropogós tökmag szemeket, hogy a lehullók felcsipegetéséről már nem is beszélve...
Ha valaki nem szeretné hajtogatni, közvetlenül gyúrja bele a tökmag kétharmadát, a kenéshez, rétegzéshez használt vajat (75g) meg egyszerűen hagyja ki. 
 

 
Hozzávalók
Tésztához
400g liszt (120g kenyérliszt vagy rétesliszt, 280g tk. búzaliszt)
20g friss élesztő
100g tejföl
80ml tej
1 L-es tojás4
40g puha vaj
40g sertészsír
2 teáskanál só 
 
Töltelékhez
100g pirított tökmag
75g puha vaj
 
  
A tojást egy bögrébe engedtem, alaposan felvertem és kb a negyedét félretettem a pogácsák lekenéséhez. A tészta hozzávalóival együtt dagasztógép üstjébe tettem és egynemű, rugalmas tésztát gyúrtam. 45 percig  kelesztettem.
Míg a tészta pihent, a tökmag három negyedét (75g) durvára vágtam. A maradék negyed (25g) kerül majd a pogácsák tetejére. 
Ezután a tésztát kb 1,5cm vastagra nyújtottam és  a puha vaj harmadát (25g) elkentem rajta. Legkönnyebb egy szilikon spatulával vagy kanállal. Rászórtam a durvára vágott tökmag harmadát és szimplán behajtottam. Azaz gondolatban, függőlegesen három részre osztottam és a harmadokat egymás után a tészta középső részére hajtottam. Az így kapott tésztát félbehajtottam és konyharuhával lefedve 20 percig a nyújtótáblán pihentettem. A hajtást még kétszer megismételtem. A harmadik után 2cm vékonyra nyújtottam a tésztát és  4cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrtam. A pogácsákat papíros sütőlemezre sorakoztattam és bő 30 percig kelesztettem. A leeső tésztadarabokat összegyúrtam, kinyújtottam és formáztam.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A megkelt pogácsákat a félretett tojással lekentem, tökmaggal megszórtam és kb 20 perc alatt aranybarnára sütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. 
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése