Az első kritika, amit erre a süteményre kaptam: -"Ha nem tudnám, hogy cukkini van benne, soha nem jönnék rá!" Pedig ez az aprócska titok, a semleges ízű cukkini teszi frenetikusan puhává és szaftossá ezt a süteményt. Csokoládé fanoknak kötelező darab!
250g zsenge cukkini
1 mokkáskanál só
150g liszt (45g durum liszt, 45g zabpehelyliszt, 60g teljes kiőrlésű búzaliszt)
30g keserű kakaópor
2 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál fahéj
50g 85%-os étcsokoládé, kockára vágva
120g nyírfacukor
100ml étolaj
2 tojás
diónyi vaj és liszt a forma előkészítéséhez
A cukkinit megmostam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, elkevertem a mokkáskanálnyi sóval és félretettem.
A dobozformát vékonyan kivajaztam, liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A száraz anyagokat - a nyírfacukor és a csoki kivételével -, egy edénybe mértem és összekevertem. Egy keverőtálba ütöttem a tojásokat, hozzáadtam az olajat, nyírfacukrot és alaposan elkevertem. A cukkini levét enyhén kinyomkodtam. Beleforgattam a tojásos keverékbe, majd hozzákevertem a lisztet és a csokoládét.
Az előkészített sütőformába tettem és 60 perc alatt megsütöttem. Ha szükséges, a sütési idő második felében sütőpapírral, alufóliával érdemes letakarni. Tűpróbával ellenőriztem hogy megsült-e, bár a sok csokoládétól a tészta ragacsos, de nem nyers! Pár perc pihentetés után kiborítottam a formából és rácson hagytam kihűlni.
A recept amit átalakítottam, a Joy of Baking blogon található.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése