Hogy mitől olasz? Elég a hozzávalókra pillantani és azonnal kiderül! Olívaolaj, citrom és ricotta remek együttese ez a torta. Sütibe olívát? Naná! A citrommal együtt nagyon harmonikus lesz. Nem kell megijedni tőle, nem harsány, a tesztelőim fel sem ismerték. A ricotta pedig puhává és szaftossá teszi a süteményt, ami nem csak finom, de gyorsan és egyszerűen összeállítható is.
Hozzávalók
24 cm-es tortaformához
280g liszt (100g sima, 180g tk búza)
8g sütőpor
250g ricotta
100ml olívaolaj
3 tojás
120g cukornak megfelelő édesítő
vaníliaőrlemény
1 kezeletlen citrom héja
3 édes alma (nálam piros gála), hámozott súly 350g
vaj és liszt a forma előkészítéséhez
A sütőt 180 fokra melegítettem, a tortaformát vékonyan kivajaztam, liszteztem. Az almákat meghámoztam, magházukat kivettem. Kettőt felkockáztam, ez kerül majd a süti tésztájába. A harmadikat cikkekre vágtam, a torta tetejére.
A tojásokat az édesítővel habbá vertem. A ricottát egy keverőtálba tettem, az olívaolajjal simára kevertem, hozzáadtam a citromhéjat, vaníliát, beleforgattam a tojáshabot. Kis adagokban belekevertem az átszitált sütőporos lisztet, végül az almakockákat.
Belesimítottam a tortaformába és a tetejére, körben rátettem az almaszeleteket. Sütőbe állítottam és 50 perc alatt aranybarnára sütöttem. A sütési idő irányadó, ellenőrizzük tűpróbával.
Amikor már kevésbé volt forró, levettem a tortakarikát és rácsra csúsztatva hűtöttem tovább. Nyírfaporcukorral meghintettem.
Az eredeti recept ide kattintva érhető el.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!