2018. január 6., szombat

Áfonyás citrompite Meyer citrommal

Elérkeztünk az évnek ahhoz a szakaszához, amikor sokfelé lehet lédús, finom Meyer citromot kapni. Aki nem ismerné, ezek a citromok sokkal sárgábbak mint normál társaik, héjuk vékony, húsuk is sötétebb, a levük pedig kevésbé savas, ámde nagyon zamatos. 
És elérkezett az egyik vágyott karácsonyi ajándékom felavatásnak ideje is. Szögletes piteformát kaptam, amiben ez az áfonyás, mascarponés citrompite sült először.


Hozzávalók, 13x36cm-es formához
200g liszt (60g sima, 140g tk. liszt)
100g hideg vaj
75g nyírfa porcukor
1 tojás
1 citrom héja

A krémhez
250g mascarpone
150g tejföl
1 Meyer citrom leve
80g cukornak megfelelő negyedannyi cukorpótló
2 tojás
25g vaníliás pudingpor

120g áfonya
30g szeletelt mandula


A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrtam. A hideg vajat elmorzsoltam a lisztekkel, hozzáadtam a nyírfaporcukrot, citromhéjat, tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Fóliába csomagoltam és egy órára hűtőbe tettem.
Mikor az egy óra letelt,  a sütőt 180 fokra előmelegítettem és a tésztát kinyújtottam. Kibéleltem vele a  piteformát és vakon elősütöttem. Sütőpapírt terítettem rá, beleszórtam a vakon sütéshez használt rizst és 15 percre sütőbe tettem. 


Míg a tészta sült, a mascasponét, tejfölt, tojást, negyedannyit, citromlét simára kevertem, majd végül beleforgattam a pudingport. Az elősütött tésztáról sütőpapírral leemeltem a rizst. A krém felét a tésztára öntöttem, rászórtam az áfonya felét, majd a maradék keveréket elsimítottam rajta. Megszórtam az áfonya másik felével és a mandulával. Visszatettem a sütőbe és fél óra alatt megsütöttem. Mikor kihűlt, nyírfaporcukorral megszórtam és szeleteltem. 


Tipp: készíthetjük sima citrommal is. Ez a mennyiség egy 25cm-es pite- vagy tortaformára elegendő.