2016. október 11., kedd

Köleses-mákos zsemle

Azt tartják a kölesről, hogy maga a tökéletes gabona. Magas a rost- és fehérjetartalma, jó magnézium és B vitamin forrás, csökkenti a "rossz" koleszterin szintet és még sorolhatnám. Ezeket a jó tulajdonságokat kihasználandó, belecsempésztem ebbe a zsemlébe, egy kis mák társaságában. A pirított mák és a köles finom ízt ad és izgalmasan ropogós a puha tésztában.

És akiket nem csak a zsemle, hanem a fotókon lévő tárgyak is megmozgatnak. A sótartót az egyik nagymamám kapta nászajándékba, 1949-ben. A kézzel varrott babos zsák, és fa lisztes lapát a másik nagymamám hagyatékából való.


Hozzávalók
Öregtésztához
120g  kenyér vagy rétesliszt
100ml víz
4g friss élesztő

Tésztához
80g köles
30g egész mák
25g vaj
280g liszt teljes kiőrlésű búzaliszt
100ml víz
80g tejföl
15g friss élesztő
1,5 teáskanál só


A tervezett sütés előtti napon elkészítettem az öregtésztát. Az élesztőt feloldottam langyos vízben, belekevertem a lisztet és szobahőmérsékleten pihentettem.
Másnap a kölest átválogattam, és fél liter forrásban lévő vízzel leforráztam. Áztatni nem szükséges,  leszűrtem és alaposan lecsepegtettem. Egy serpenyőben felolvasztottam a vajat, majd a kölest és a mákot megpirítottam benne. 
Amikor kihűlt, a tészta hozzávalóiból, az öregtésztából lágy, de nem ragacsos tésztát gyúrtam, majd beledagasztottam a mák, köles keveréket. Kelesztőtálba tettem és 40 percig pihentettem.


Ezután a tésztát 8 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem és újabb 10 perc pihenő után hegyes végű zsemléket formáztam. A tésztadarabokat megsodortam, mintha egy rudat csinálnék, majd a tenyereim élével elvékonyítottam a végeket. Papíros tepsire sorakoztattam őket úgy, hogy elég terük legyen kelni és sülni, ne nőjenek össze. Bő fél órát kelesztettem. Közben a sütőt 230 fokra előmelegítettem és a szokásos gőzös edényemet forró vízzel a sütő aljába állítottam. A megkelt bucikat éles késsel 1 cm mélyen bemetszettem, vízzel lepermeteztem és sütőbe tettem. 15 perc után a hőt 200 fokra levettem, a vízgőzös edényt a sütőből kivettem. Mikor a zsemlék aranybarnára sültek rácsra tettem őket kihűlni.


 Korábbi köleses receptjeim: meggyes kölestorta és kölesmorzsa, forró szederszósszal.