2021. február 21., vasárnap

Krémes torta

Tegnap sajtos rolót készítettem, aminek a tésztájából lecsíptem egy keveset, hogy krémest csináljak vele. Nem csak látványos, de nagyon finom is lett az eredmény.

 

Hozzávalók, 18 cm-es tortaforma, kinyitva

A lapokhoz
2x150g gyors vajas tészta (fázisfotós recept itt)
 
A krémhez 
800ml tej vagy 400ml habtejszín és 400ml víz
4 tojás sárgája
120g liszt (40g sima, 80g tk. búza)
1 teáskanál vaníliaőrlemény
120g tojásfehérje, kb 4 db
150g cukornak megfelelő édesítő 
 
A díszítéshez
300ml habtejszín  
kevés nyírfaporcukor a díszítéshez



A sütőt 240 fokra előmelegítettem. A tésztát 2mm vékonyra nyújtottam és kivágtam 2 darab 22cm nagyságú kört. Azért szükséges nagyobbra vágni, mert a tészta sütés közben kicsit összeugrik. Papíros sütőlemezre tettem, villával sűrűn megszurkáltam és aranybarnára sütöttem. 
A kihűlt lapok közül a szebbiket félretettem tetőnek, a másikat körbevágtam, beleigazítottam a formába (18cm-es csatos formát használtam, összecsukás nélkül, teljesen kinyitva). 
A lisztet elkevertem kevés vizes tejszínnel, a tojássárgájával és a vaníliával. A maradék vizes tejszínt a melegíteni kezdtem, miközben a fehérjét az édesítővel tejföl sűrűségű habbá vertem. Ne verjük túl, mert akkor a fehérje törni fog, habcsomók lehetnek a krémünkben.  Amikor a folyadék felforrt, 2 merőkanálnyit a lisztes keverékhez adtam, majd beleöntöttem a forrásban lévő vizes tejszínbe. Besűrítettem, beleforgattam a fehérjét és még két percig főztem. Beleöntöttem az előkészített formába és egyenletesen elsimítottam, hűvös helyre, majd hűtőbe tettem áthűlni.
 
 
Amikor a krém teljesen kihűlt a tejszínt kemény habbá vertem. 15-ös csillagcsővel ellátott habzsákba szedtem és 10 szeletre osztva feldíszítettem. A tetőt 10 egyenlő részre vágtam, vékonyan meghintettem nyírfaporcukorral és ferdén a tejszínhabra tettem.
Ha rétegben szeretnénk a habot a tortára tenni, mintha franciakrémes lenne, használjunk Dr Oetker Expressz Zselatin Fixet. 

Tipp: ha nem szeretnénk hajtogatott vajas tésztát készíteni, vagy klasszikus formájú krémest szeretnénk készíteni ahhoz egy korábbi recept elérhető ide kattintva
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!