2015. július 31., péntek

Köményes kiflik, zöldfűszeres túrókrémmel

Mielőtt még az a - nem is annyira alaptalan -, vád érne, hogy nagyon "elsüteményesedett" a blog, íme egy kis reggelire, vacsorára való. A mai mottóm: ha változatosságra vágysz bolondítsd meg a kiflidet köménnyel, pirospaprikával! Készíts hozzá túrókrémet, pár szál zöldfűszerrel és egy darabka fokhagymával! Zöldségekkel máris kész a mennyei, húsmentes, de fehérjedús fogás.


Hozzávalók
A kiflikhez
Öregtésztához
200g liszt (120g rétes, 80g teljes kiőrlésű búza)
130ml víz
5g friss élesztő

A tésztához
200g liszt (150g teljes kiőrlésű búza, 50g kölesliszt)
15g sikér
12g friss élesztő
30g puha vaj
100g tejföl
60ml víz
1 teáskanál só
1 teáskanál pirosparika
1 teáskanál kömény vagy őrölt kömény

Kenéshez, szóráshoz
1 tojás
kömény

A túrókrémhez
tehén- és juhtúró, tejföl, friss zöldfűszerek (bazsalikom, petrezselyem, kapor. snidling), fokhagyma, só


Az öregtészta hozzávalóit kelesztőtálba tettem, összekevertem és egy éjszakán át konyhapulton pihentettem. Ez idő alatt megkelt és összeesett. 
Másnap a tészta hozzávalóit és az öregtésztát a kenyérsütőgép üstjébe mértem, majd rugalmas, a kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát dagasztottam. Kelesztőtálba tettem, lefedtem. 35 perc alatt duplájára kelesztettem, közben egyszer átszellőztettem a tésztát, óvatos mozdulatokkal kicsit kinyomkodtam belőle a levegőt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára borítottam, két egyenlő részre osztottam. Az egyik tésztát körülbelül 30cm széles téglalapra nyújtottam, majd egyenlő szárú háromszögekre vágtam. 


Feltekertem  a kifliket úgy, hogy a háromszög hegyét enyhén húztam. Ha igazán szép kifliket szeretnénk, ügyeljünk rá, hogy a keskeny csücsök a kifli aljára kerüljön, úgy pakoljuk őket papíros sütőlemezre, hogy legyen helyük kelni, sülni, ne érjenek össze. 
Ugyanígy elkészítettem a tészta másik felét is.
A megformázott kifliket 45 perc alatt duplájára kelesztettem. Közben a sütőt előmelegítettem 230 fokra, és a szokásos edényben forróvizet tettem a sütő aljába. A megkelt kifliket lekentem felvert tojással, megszórtam köménnyel. 
Vizet spricceltem közéjük és a forró, gőzös sütőbe tettem. 15 perc után, amikor kialakult a kiflik külső kérge, kivettem a vízgőzös edényt, a hőt pedig visszavettem 200 fokra. A sütési idő körülbelül 25 perc. A kész kifliket rácsra tettem kihűlni. 
Míg a kiflik keltek, elkészítettem a túrókrémet. A túrót összetörtem, tejföllel simára kevertem, sóztam majd hozzáadtam a finomra vágott zöldfűszereket, zúzott fokhagymát. Az én túrókrémemben ma a bazsalikom dominált, de ez ízlés dolga. Tálalásig hűtőbe tettem, hogy az ízek jól összeérjenek.