2021. március 2., kedd

Almás mákos csiga

Maradékmentő sütemény, pár fonnyadt almából és az ünnepekről félretett darált mákkal.

A tésztához, 12 csigához 

250g liszt (50g sima, 200g tk. búza)
40g darált mák
100ml főzőtejszín
50-80ml víz
12g friss élesztő
30g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
1 tojás
1 kezeletlen citrom héja
35g olvasztott vaj

A töltelékhez
400g alma
fél citrom leve
30g vaj
150ml víz
30g vaníliás pudingpor
negyedannyi ugyanannyi, ízlés szerint
fahéj, ízlés szerint

 

Először a tölteléket készítettem el.  Az almát meghámoztam, apró kockákra vágtam és citromlével meglocsoltam. Egy tapadásmentes edényben megolvasztottam a vajat és félpuhára pároltam az almát rajta. Közben a krémport kevés vízzel elkevertem, a maradék vizet felforraltam, majd a vizes krémporral besűrítettem. Ezt az alapot hozzáforgattam az almához és negyedannyival, fahéjjal ízesítettem. Hűvös helyre tettem kihűlni.

 

A tészta hozzávalóiból lágyabb, kézhez nem tapadó tésztát gyúrtam. A víz egy részét tartsuk vissza, és csak akkor adjuk a tésztához, ha szükséges. A tésztát lefedve 45 percig kelesztettem. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem, picit kinyomkodtam belőle levegőt, majd körülbelül 36 cm széles téglalappá nyújtottam. Rákentem a hideg tölteléket, feltekertem és ujjnyi széles darabokra vágtam. A csigákat az előkészített papíros tepsire sorakoztattam és 30 percig pihentettem. Közben a sütőt 180 fokra fokra előmelegítettem. A megkelt tésztát sütőbe tettem és 30 perc alatt  megsütöttem. Rácsra tettem kihűlni. Hűtőtárolást igényel.

Tipp: alma helyett készíthetjük meggyel is.




Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!