2016. január 9., szombat

Parmezános, baconos csomók

Ha unod a kenyér, felvágott, sajt kombinációt, akkor feltétlen ki kell próbálnod ezt a kelt finomságot! Benne van minden, ami egy jó szendvicsben. A tésztában ott a sajt, a vaj, körülötte pedig a szalonna. Melegen az igazi, de hideg útravalónak sem rossz. Csak egy kis zöldséget kell mellékelni hozzá!


Hozzávalók, 24 csomóhoz
500g liszt (100g rétes, 100g őrölt zabpehely, 300g teljes kiőrlésű búza)
20g búzasikér
50g parmezán
100ml tejszín
170ml víz
1 tojás
25g friss élesztő
75g olvasztott vaj
1,5 teáskanál só
24 szelet bacon, kb. 400g


A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és zsemletésztához hasonló lágyságú, jól formázható tésztát gyúrtam. Ha szükséges egészítsük ki a folyadékot. Kelesztőtálba tettem, lefedtem és 40 percet pihentettem.
A megkelt tésztát 24 egyenlő részre, körülbelül 45g-os darabokra osztottam, majd kigömbölyítettem és 10 percig pihentettem. Ezután bacon hosszúságúra sodortam, majd 1-1 szalonnaszeletre helyeztem a rudakat.


A tésztát a szalonnával együtt is megsodortam kicsit.


Majd csomót kötöttem és papíros sütőlemezre tettem úgy, hogy kelni, sülni elég tér legyen a tészták között. Így egy tepsire 12 csomó fért. Míg az első adag kelt, sült, addig a második adagot hűvös helyen pihentettem.


A sütőt 220 fokra előmelegítettem. A csomókat 30 percig kelesztettem, majd alaposan befújtam vízzel és 20 percig sütöttem míg a tészta aranybarna, a bacon pedig ropogós nem lett.


A recept amit átalakítottam itt található.