2016. november 20., vasárnap

Advent 2016 '

Régi olvasóim tudják, hogy évről-évre mézeskalácsból készítek adventi "koszorút". A korábbi sík formákkal szakítva, most egy kis mézeskalács házikót csináltam. Ezzel kívánok mindenkinek szép ünnepváró időszakot! Fogadjátok szeretettel és ha kedvet kaptok hozzá, készítsetek magatok is!


Hozzávalók, kizárólag dekorációs célra
Hozzávalók
375g liszt
180 g méz
75g porcukor
45 g margarin
1 nagy tojás
fél teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fűszer

Glazúr
3 tojás fehérje
3 evőkanál étkezési keményítő
450g porcukor, függ a tojások nagyságától
pár csepp ecet


A tésztasütést megelőző napon kimértem a szárazanyagokat, elkevertem őket. A margarint a mézzel egy nagyobb tálban felolvasztottam. Hozzáadtam a tojást, a fűszeres lisztet és összegyúrtam. A tésztát fóliába csavartam és egy éjszakán át hűtőben pihentettem.
Kartonpapírból elkészítettem a sablonokat: házikó elemeit, hóembert, őzikét, fenyőket.
Másnap a kivettem a tésztát alaposan átgyúrtam, felét 3-4 mm vastagra nyújtottam. Először az ovális talapzatot készítettem el. Pogácsaszaggatóval kiszúrtam a teamécsesek helyét. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem. 
A sablonokkal kivágtam a házikó részeit, hóembert, fenyőket, őzikét. Kiszabtam a kerítés elemeit, kis kövecskéket készítettem a gyalogúthoz, csillagokat szúrtam és megsütöttem őket. Csináltam pár derékszögű háromszög alakú tésztát is, hogy legyen támasztékom, ha szükséges.


Elkészítettem a glazúrt, először csak a fele mennyiséget. A porcukrot, hogy minél finomabb legyen, kávédarálón ledaráltam. Folyamatosan adagolva felvertem vele a tojásfehérjéket, belekevertem az ecetet és a keményítőt. Nem biztos, hogy szükséges az összes porcukor, ez függ attól, hogy mekkorák a fehérjék. Míg a glazúrral dolgozunk egy benedvesített papírtörlővel, vagy folpack fóliával érdemes a maradékot letakarni, hogy ne száradjon ki a felülete. Celofánból zsákokat hajtottam a díszítéshez.
A jobb szemléltetés  érdekében papírból készítettem egy zsákot. Ezt, a befőző celofánnál keményebb, virágárusoknál kapható celofánból készítem a rajzoláshoz.
Egy derékszögű háromszöget vágtam, a leghosszabb oldalát a bal kezembe véve felcsavartam és tűzőgéppel megtűztem. Amikor a glazúrt beletetettem, szorosan behajtottam a száját. A zsák végén apró lyukat vágtam.


Először a házikó frontját, hátulját és oldalát díszítettem fel. Majd a glazúrt pár csepp vízzel felhígítva takarómázat készítettem. A tető, a fenyők, hóember, őz kontúrjait a sűrűbb glazúrral megrajzoltam, majd mikor megszáradt, kitöltöttem takaróglazúrral.  Amikor megkötött, akkor kaptak még plusz díszítést.
Ezután összeállítottam a házikót. Mikor az oldalelemek megszáradtak és stabilan álltak, akkor került rá a tető, amit 1-1 kisdobozzal alátámasztottam. Beiktattam egy kis pihetőt, hogy a ház teljesen szilárdan álljon. 
Pár óra múlva feltettem a tető szegélylécét, a csillagot, mellétettem a fákat, hóembert, őzet, végül a kerítést és az utacska köveit. Mikor minden megszilárdult, finoman leszórtam porcukorral. 
 
Korábbi mézeskalács adventi koszorúim ide  és ide kattintva nézhetők meg.  


A mézeskalács receptért Mohakonyhát illeti köszönet!