2020. szeptember 2., szerda

Almáspite muffin

Igazából nem terveztem posztot írni erről a gyorsan összedobott muffinról, de olyan jól sikerült - még dicséretet is kapott -, hogy megérdemli a fennmaradást és a továbbadást. Már csak azért is, mert semmilyen különleges hozzávalót, előkészületet nem igényel. Alma helyett tehetünk bele bármilyen más gyümölcsöt, olajos magot is.


Hozzávalók, 12 muffinhoz

250g liszt (75g sima, 185g tk. búza)
2 csapott teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál fahéj/ ízlés szerint
1 kezeletlen citrom héja
 
125g olvasztott vaj 
1 tojás
150ml tej (vagy vizes tejszín)
130g tejföl
80g cukornak megfelelő édesítő
 
250g alma/hámozott súly 
50g dió

A sütőt 180 fokra melegítettem és előkészítettem a muffinformát a kapszlikkal. Az almákat meghámoztam, negyedeltem, magházaiktól megszabadítottam, majd vékonyra szeleteltem. A diót durvára vágtam.

A száraz anyagokat egy tálba mértem és összekevertem. Egy másik, nagyobb keverőtálban megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a tojást, édesítőt, tejet és tejfölt. Simára kevertem, majd beleforgattam a szárazanyagos keveréket, végül az almát. A tésztát habzsákba tettem és a formákba nyomtam. Habzsák híján adagoljuk kanállal. A tetejét megszórtam vágott dióval, sütőbe tettem és 25 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, ellenőrizzük tűpróbával, hogy a sütemény megsült-e. A kész muffinokat rácsra tettem kihűlni. 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!