2023. április 15., szombat

Málnás joghurtos szelet

Régi dédelgetett tervem volt egy ilyen, vagy ehhez hasonló süti készítése. Okozott némi fejtörést az, hogy hogyan készíthetném el a málnaréteget úgy, hogy ne legyen gumis, de kezelhető is legyen. Végül egy régi, kedves barátnőmtől kaptam a pektines tippet, szombat hajnalban pedig megálmodtam, hogy egy kis fagyasztás fog segíteni a lekvár állagú málnaréteg sütibe mozgatásában. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy most bátran osztom meg veletek. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a savanykás, gyümölcsös süteményeket.


Hozzávalók, 19x32 cm-es sütőkerethez
A piskótához, 38x32cm-es laphoz
5 tojás
100g liszt (70g tk. és 30g sima búza)
20g keserű kakaópor
80g cukornak megfelelő édesítő
1 evőkanál étolaj
 
A krémhez
300g görög joghurt
250g krémes túró
400ml habtejszín
15g porzselatin
100ml víz
80g cukornak megfelelő édesítő
1 kezeletlen citrom héja
és leve, ízlés szerint
 
A málnaréteghez
300g mirelit málna
50ml víz
1 púpozott teáskanál pektin
édesítő ízlés szerint 


A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem a sütőpapíros tepsit. A tojásokat kettéválasztottam. Az fehérjét az édesítő felével tejföl sűrűségű habbá vertem. A tojássárgákat az édesítő másik felével fehéredésig kevertem. A fehérjét és az olajat beleforgattam a sárgájába, majd beleszitáltam és elkevertem a lisztek és a kakaópor elegyét. A masszát elsimítottam a sütőpapíros tepsin és 12 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. A kész piskótát vékonyan meghintettem liszttel és átfordítottam.
 
A málnát kevés vízzel felforraltam, majd takarékra vettem, hozzáadtam a pektint és az édesítőt. 3 percig főztem, majd egy teáskanálnyit tányérra tettem és hűtőbe tettem. Ezzel ellenőrizhető az állaga, akkor jó, ha sűrűbb lekvár szerű. Ha szükséges tegyünk hozzá még kevés pektint, édesítőt. A málnapürét egy folpack fóliával leterített tálcán egyenletesen elsimítottam úgy, hogy a mérete közel azonos legyen a piskótalapom felével. Hűtőbe állítottam. 
 

Amikor a sütemény összeállításának nekiláttam a málnapürés tálcát betettem a mélyhűtőbe. Úgy időzítettem, hogy krölülbelül 20 perc alatt dermed meg annyira, hogy a fóliával könnyű felemelni.
Közben hidegre hűtött tejszínt kemény habbá vertem, a zselatint fém tálkába mértem és a hideg vízzel elkevertem.  
A piskótalapról lesepertem a lisztet és félbevágtam, azaz két darab 19x32cm-es lapom lett. Az egyik lapot a sütőkeretbe tettem. Állítható formát használtam, de készíthető tepsiben is.
A krémes túrót, joghurtot simára kevertem, hozzáadtam az édesítőt, citromhéjat, beleforgattam a tejszínhabot és citromlével ízesítettem. Végül belekevertem a vízgőz felett megolvasztott zselatint. 
A krém felét elsimítottam a piskótán, ráhelyeztem a málnaréteget, lehúztam róla a fóliát, majd rátettem és  eligazítottam a krém másik felét, végül a piskótalappal befedtem. Hűtőbe állítottam és szeletelésig körülbelül 4 órát pihentettem.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!