2021. április 20., kedd

Sajtos kifli

Nemrég Gabriellánál láttam meg ezeket a kívül belül sajtos kifliket (lásd itt. ) Gabi receptje alatt kisebb vita bontakozott ki arról, hogy el lehet-e készíteni ezeket a kifliket teljes kiőrlésű liszttel. Azt hiszem, mint a mellékelt ábra mutatja, így is egészen csinosak lettek. 
Sőt, ha tejet - az IR diéta szabályai szerint -, vizes tejszínre cseréljük, akár reggeli szendvicset is készíthetünk a kiflikből.

 

Hozzávalók, 16 kiflihez

A tésztához
500g liszt (150g sima, 350g tk. búza)
80-100ml víz, 
80ml 30%-os tejszín
120g tejföl 
1 tojás sárgája
100g puha vaj
30g friss élesztő
2 teáskanál só
 
A töltelékhez
100g puha vaj
120g trappista sajt
 
A kenéshez
1 tojás
50g trappista  

 
A tészta hozzávalóiból lágy, de kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam. A víz egy részét tartsuk vissza és csak akkor adjuk a tésztához, ha szükséges. 
A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem, fél centi vékonyra nyújtottam, elkentem rajta a töltelékhez szánt vajat és megszórtam a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajttal. Felcsavartam, mintha kakaós csigát készítenék  és leborítva 30 percig pihentettem.
 
 
A sütőt 180 fokra melegítettem és előkészítettem két papíros tepsit. Amikor a kelesztési idő letelt, a tésztarudat két egyenlő részre vágtam. Alaposan aláliszteztem és 40x30cm-es téglalapra nyújtottam a tésztát. A felosztást megkönnyíti, ha segítségül hívunk egy vonalzót. A tészta szélesebbik, alsó részét 10 cm-ként egy kis bevágással megjelöltem. A szemközti felső oldalon 5 cm-rel eltolva ugyanígy beosztottam a tésztát. Azaz, 10 cm alapú, hegyes szögű háromszögeket jelöltem és vágtam ki. Felcsavartam és a papíros tepsire sorakoztattam őket úgy, hogy legyen terük, ne  süljenek egybe. A két szélén leeső tésztadarabokból is kifliket formáztam. A kifliket lekentem a felvert tojással, megszórtam finomra reszelt sajttal és azonnal sütőbe is tettem. 22 perc alatt megsütöttem az első tepsit. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. Közben elkészítettem a másik tésztafelet is. A kiflik zárt dobozban eltéve másnap is finom puhák.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!