Ez a dióhabos egy igazi nagymamás süti, ami méltán népszerű, mert nemcsak finom, de kevés hozzávalóból, gyorsan összerakható. Én egy kicsit spórolósan készítem, az eredeti 5 tojásos verzió helyett 3 friss tojást használok. 3 sárgája került a tésztába, 3 fehérje a dióhabba, amit a más sütikből eltett, mélyhűtőben gyűjtött 3 extra fehérjével szoktam kiegészíteni. Ha nincs maradék, lefagyasztott fehérje kéznél, akkor 5 L-es méretű tojással is elkészíthető a süti.
Hozzávalók, 20x28 cm-es tepsihez/sütőkerethez
A tésztához
200g liszt (60g sima, 140g tk. búza)
5g sütőpor
120g hideg vaj
80g porcukornak megfelelő édesítő
3 tojás sárgája
fél kezeletlen citrom héja
ha tepsiben sütjük kevés vaj és liszt
A töltelékhez
200g darált dió
6 tojásfehérje
100g cukornak megfelelő édesítő
1 mokkáskanál étkezési keményítő, elhagyható
100-120g savanykás lekvár, nálam barack
A vajat a sütőporos lisztekkel elmorzsoltam, leggyorsabb késes aprítóval. Hozzáadtam a por állagú édesítőt, citromhéjat, tojások sárgáját és összegyúrtam. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés tejfölt. Hasáb alakra formáztam és lefedve hűtőbe tettem és egy órát pihentettem.
A sütőt 180 fokra melegítettem. A tésztát lisztezett nyújtótáblán 20x28cm-es téglalappá nyújtottam és papíros sütőlemezre állított sütőkeretbe helyeztem. Ha tepsiben sütjük, az edényt vékonyan vajazzuk, lisztezzük ki mielőtt a tészta belekerül. A tésztát villával sűrűn megszurkáltam és 10 percig elősütöttem.
Míg a tészta sült, a tojásfehérjét az édesítővel kemény habbá vertem. Mikor a hab elkészült, hozzáadtam a keményítőt és beleforgattam a diót.
Az elősütött tésztán egyenletesen elkentem a lekvárt, majd rásimítottam a dióhabot. 30 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!


