2021. augusztus 8., vasárnap

Retró gyümölcstorta 2.

A napokban szert tettem egy új gyümölcstorta formára, mert a régiből igencsak macerás volt már szépen kiborítani a piskótát. Ez az új forma kicsit más, nagyobb és mélyebb a krém helye. Így egy átkalkulált recepttel történt meg a forma felavatása. (A régi recept ide kattintva olvasható.)

 

Hozzávalók/28cm-es tortaformához

4 tojás
120g cukornak megfelelő édesítő
150g liszt(45g sima, 105g tk. búza)
6g sütőpor
100g olvasztott vaj
vaj és liszt a forma előkészítéséhez

A krémhez
400ml tejszín
400ml víz
80g vaníliás krémpor (főzős pudingpor)
80g cukornak megfelelő édesítő

A zseléhez
250ml víz
8g porzselatin
édesítő, ízlés szerint
2 szem szegfűszeg
szűrt citromlé

tetszőleges gyümölcs a díszítéshez

 

A formát alaposan kivajaztam, liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját akkor tálba tettem, amiben az egész massza el fog férni. A fehérjét elkezdtem felverni, majd több részletben hozzáadtam az édesítő felét. Tejföl sűrűségű habbá vertem. (Piskóta kisokos itt.) A cukor másik felét hozzáadtam a sárgájához és habosra kevertem. Ezután a fehérjét beleforgattam a sárgájába, majd hozzászitáltam a lisztet és végül belekevertem a vajat. A formába simítottam, betettem az előmelegített sütőbe és 18 perc alatt megsütöttem. Pár percig a formában hagytam, majd rácsra borítottam.

Amikor a piskóta kihűlt, megfőztem a krémet. A krémport tapadásmentes lábasba tettem, a folyadékkal simára kevertem, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főztem. Végül hozzáadtam az édesítőt. Azonnal a tésztára öntöttem.
Elkészítettem a zselét. A zselatint 80ml hideg vízzel elkevertem. A maradék vizet szegfűszeggel felforraltam és beletettem a vizes zselatint. Nem kell főzni, azonnal vegyük le a tűzről. Citromlével és édesítővel ízesítettem. 
 
Amikor a krém kihűlt a tortát feldíszítettem gyümölcsökkel. Hűtőbe tettem, hogy a gyümölcsök is hidegek legyenek, majd vékonyan bevontam őket a kihűlt zselével. Nekem az a zselézés tetszik, amikor a gyümölcsöket nem ellepi, hanem vékonyan bevonja a zselé. Ne ijedjünk meg, ez a házi zselé lassabban szilárdul meg, mint a készen kaphatóak. 
 

 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!